Jak informuje FAMMU/FAPA, Niemieckie Biuro Statystyczne opublikowało najnowsze dane dotyczące zbiorów warzyw gruntowych w roku 2011. W porównaniu do roku 2010 ubiegłoroczna powierzchnia upraw wzrosła o zaledwie 0,8 proc. do wielkości 107,0 tys. ha. W sumie łączne zbiory warzyw gruntowych w roku 2011 były o 231,0 tys. ton większe (+7,3 proc.) i wyniosły 3,38 mln ton.
Tym samym poprzednioroczna produkcja przewyższyła o 7 proc. średni poziom zbiorów z ostatnich pięciu lat - oszacowany średnio na około 3,16 mln ton. W minionym roku na skutek kryzysu E-coli największe straty w sprzedaży odnieśli producenci warzyw takich jak ogórki, sałaty czy pomidory.
Pod względem wielkości produkcji w minionym roku w Niemczech pierwsze miejsce zajęła marchew z wynikiem zbiorów na poziomie 533,7 tys. ton. Na drugim miejscu znalazła się kapusta - 506,7 tys. ton oraz na trzecim cebula z wynikiem 505,6 tys. ton zebranych w roku 2011.