Państwowa Inspekcja Handlowa w Krakowie ostrzega: podróbki znanej i smakowitej kiełbasy lisieckiej zalewają markety! Nieuczciwi producenci produkują ją z drobiu, a nie z wieprzowiny. Sprawa jednej z firm, która wypuściła na rynek drobiową wersję lisieckiej trafiła już do prokuratury. Jak zatem nie dać się oszukać?
- Tylko kiełbasa produkowana w Liszkach i Czernichowie, według oryginalnej receptury, może nosić miano kiełbasy lisieckiej - tłumaczy Władysław Wolarek z Liszek, który od 20 lat produkuje oryginalną kiełbasę lisiecką. - Ta kiełbasa musi być wyprodukowana w 100 proc. z mięsa wieprzowego! Dlatego pytajmy w sklepie o skład takiej kiełbasy - dodaje.
Kiełbasa pana Wolarka, swój niesamowity aromat i walory smakowe zawdzięcza przede wszystkim tradycyjnemu wyrabianiu. Wędzona przez kilka godzin w dymie z olchy i buku, wypełniona najwyższej jakości mięsem wieprzowym, bez chemicznych dodatków i wypełniaczy, powstaje nawet tydzień!
Ale ten sposób wyrabiania kiełbasy, to niestety rzadkość. Sklepy wędliniarskie zalewane są podróbkami, które tworzy się z gorszej jakości mięsa wieprzowego, a nawet z drobiu! Taka kiełbasa ma jednak niemal identyczny wygląd, jak oryginalna lisiecka. Często jest też sztucznie barwiona.
Wprawdzie masarze powinni legitymować się specjalnym certyfikatem, dającym im prawo do produkowania lisieckiej, to jednak wiele firm zupełnie bezkarnie wpuszcza na rynek drobiowe podróbki tego przysmaku.
- My posiadamy taki certyfikat jakości, z którego jesteśmy bardzo dumni, bo niełatwo go dostać - mówi współwłaścicielka firmy Wolarek, Barbara Wolarek.
Państwowa Inspekcja Handlowa w Krakowie wypowiedziała wojnę producentom podróbek. Sprawa jednej z firm, która wypuściła na rynek drobiową wersję lisieckiej trafiła już do prokuratury, bo drobiowy wyrób wprowadza konsumentów w błąd!
- Dotyczy to kiełbasy lisieckiej drobiowej, której nazwa jest zakazana, ponieważ tylko wieprzowa kiełbasa może być lisiecka - potwierdza inspektor Ewa Gąska z PIH.
Tak rozpoznasz prawdziwą lisiecką:
1. Tylko kiełbasa wieprzowa może być nazywana lisiecką. Absolutnie nie może nią być kiełbasa drobiowa! Pytajmy o skład sprzedawcę.
2. Jedyna i oryginalna kiełbasa lisiecka pochodzi z Liszek i Czernichowa. Dlatego pytajmy się w sklepie skąd ona pochodzi.
3. Składa się z wyselekcjonowanego mięsa od szynki i wieprzowego. W jej środku widać całe kawałki szynki, nie rozdrobnione.
4.Wędzi się ją nad drewnem olchowym i bukowym przez kilka godzin. Po to by mięsu nadać wyjątkowy smak i aromat, tak charakterystyczny dla kiełbasy lisieckiej.