A_BIO_AGRO_950

USA: większy popyt na ciemne mięso drobiowe

5 stycznia 2016
Jak podała FAMMU/FAPA, Stany Zjednoczone odnotowują coraz większe zapotrzebowanie na ciemne mięso drobiowe (udka, ćwiartki), co sprzyja wzrostowi cen tych produktów i odbudowie sektora po ubiegłorocznych stratach.
Na coraz większe zainteresowanie ciemnym mięsem drobiu mają wpływ wzrost populacji imigrantów oraz zwiększenie eksportu.

Amerykańscy konsumenci preferują mięso kurcząt bez kości, co wymusza unowocześnienie metod odkostniania mięsa w przemyśle przetwórczym. Na rynkach zagranicznych dominuje natomiast popyt na ciemne mięso z kością.

Jak podają analitycy FAMMU/FAPA, jeszcze 10 lat temu udka kurcząt kosztowały w USA ponad połowę mniej niż piersi kurcząt. Obecnie ta różnica zanika, a ceny tych elementów w ciągu ostatnich 9 miesięcy wynosiły średnio po 2,9 USD/kg.

Firma Tyson Foods, największy amerykański producent mięsa z kurcząt, dynamicznie zwiększa ofertę i sprzedaż produktów z ciemnego mięsa. Konkurencyjny producent - firma Pilgrim's Pride rozwija eksport ciemnego mięsa i całych tuszek kurcząt do Azji i na Bliski Wschód.



POWIĄZANE

Pan Grzeogorza Jedamski, rolnik emeryt od kilku lat zabiego o sprawiedliwą wysok...

Chaber bławatek (Centaurea cyanus L.), nazywany potocznie bławatkiem, to jeden z...

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę