biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Unia: stabilny rynek mięsa owczego

5 stycznia 2016
Jak podaje FAMMU/FAPA według krótkookresowej prognozy Komisji Europejskiej w najbliższych dwóch latach można spodziewać się stabilizacji spożycia mięsa owczego.
Przyczyni się do tego ponowny wzrost importu mięsa z Nowej Zelandii. W 2011 roku przywóz tego gatunku mięsa do Unii obniżył się o 8 proc. do 221 tys. ton.

Jak prognozuje Komisja w 2012 roku import mięsa owczego z Nowej Zelandii powinien wzrosnąć o 1,8 proc., a w następnym roku zwiększyć się o dalsze 2,2 proc.

Jak podaje FAMMU/FAPA, w minionym roku spożycie mięsa owczego we Wspólnocie zmniejszyło się o 2,5 proc. do 1 mln 73 tys. ton. W stosunku do 2009 roku (1 mln 174 tys. ton) konsumpcja spadła o ponad 8 proc.


POWIĄZANE

YouGov: w pierwszym kwartale 2025 roku Polacy wydali blisko 10 mld zł na mięso i...

Globalna transformacja energetyczna nie może ominąć Polski Odnawialne źródła ene...

Stanowcze ostrzeżenie Carmen Crespo Díaz Reagując na propozycję Komisji w sprawi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę