Biogaz_III Forum 2025

Unia: stabilny rynek mięsa owczego

5 stycznia 2016
Jak podaje FAMMU/FAPA według krótkookresowej prognozy Komisji Europejskiej w najbliższych dwóch latach można spodziewać się stabilizacji spożycia mięsa owczego.
Przyczyni się do tego ponowny wzrost importu mięsa z Nowej Zelandii. W 2011 roku przywóz tego gatunku mięsa do Unii obniżył się o 8 proc. do 221 tys. ton.

Jak prognozuje Komisja w 2012 roku import mięsa owczego z Nowej Zelandii powinien wzrosnąć o 1,8 proc., a w następnym roku zwiększyć się o dalsze 2,2 proc.

Jak podaje FAMMU/FAPA, w minionym roku spożycie mięsa owczego we Wspólnocie zmniejszyło się o 2,5 proc. do 1 mln 73 tys. ton. W stosunku do 2009 roku (1 mln 174 tys. ton) konsumpcja spadła o ponad 8 proc.


POWIĄZANE

Krajowa Rada Izb Rolniczych ostro reaguje na działania KOWR: domaga się wstrzyma...

Strategiczne partnerstwo Uzbekistanu i Grupy X5 – nowa era w eksporcie produktów...

Wnioski po 15. Forum Rynku Nieruchomości   Rynek nieruchomości w Polsce pozostaj...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę