FAMMU/FAPA podała, że w okresie od stycznia do końca listopada 2014 r. import mięsa owczego i koziego (w tym żywca) do krajów Unii Europejskiej obniżył się o 4,7 proc., i wyniósł 188,1 tys. ton.
Tradycyjnie największy udział w handlu tym towarem ze Wspólnotą miała Nowa Zelandia (około 156 tys. ton, 83 proc. udział w handlu). Przywóz tych towarów z Nowej Zelandii obniżył się jednak w stosunku do analogicznego okresu 2013 r. o 7,3 proc.
Większe ilości mięsa owczego i koziego sprowadzano także z Australii (19,3 tys. ton, wzrost o 15,0 proc. w stosunku do 2013 r.), Chile (3,6 tys. ton, spadek o 5,7 proc.), Urugwaju (2,8 tys. ton, wzrost o 10,6 proc.), byłej Jugosłowiańskiej Republiki Macedonii (2,3 tys. ton, spadek o 8,4 proc.), Argentyny (1,6 tys. ton, wzrost o 51,8 proc.) oraz z Islandii (1,6 tys. ton, wzrost o 16,2 proc.).