Umowa pomiędzy Aviagen EPI a De Heus Polska Sp. z o.o. dotycząca żywienia stad prarodzicielskich.
5 stycznia 2016
Mocna pozycja w łańcuchu produkcji brojlerów kurzych i wysoka jakość produktów paszowych marki De Heus została potwierdzona podpisaniem umowy o współpracę z firmą EPI
Podpisanie umowy
W środę, 15 grudnia, podpisano umowę pomiędzy Aviagen EPI, producentem brojlerów rasy Ross a producentem pasz, firmą De Heus Sp. z o.o. Umowa obejmuje dostawę specjalistycznej paszy dla stad prarodzicielskich (GPS) na fermy hodowców współpracujących z Aviagen EPI, dostarczających jaja wylęgowe do nowej wylęgarni usytuowanej w pobliżu Drezna. Umowa jest wyrazem wzajemnego przekonania obu firm o dobrych perspektywach dla rozwoju integracji produkcji brojlerów kurzych w Europie.
Inwestycje i protokół jakości
Bazując na długoletniej i owocnej współpracy firm w Holandii, polska spółka De Heus, została poproszona o przeprowadzenie inwestycji, które umożliwią produkcję w Polsce najwyższej jakości paszy dla drobiu, w reżimie pozwalającym dostarczyć pasze wolną od Salmonelii. Po zakończeniu procesu rekonstrukcji naszych wytwórni pasz w Polsce i dostosowania ich do najnowocześniejszych standardów produkcyjnych, zdecydowaliśmy się wybudować od podstaw nową wytwórnię w Mieścisku (50 km na północny wschód od Poznania). Jednocześnie w tej fabryce przewidzieliśmy specyficzne adaptacje, które pozwolą produkować pasze wolne od Salmonelli, zgodnie z protokołem Aviagen. Oznacza to granulowanie w zamkniętym cyklu produkcyjnym, w ściśle kontrolowanej temperaturze 85°C przez 5 minut, w całkowicie sterylnych warunkach, a także zachowanie szczególnych warunków dostawy, tak żeby uniknąć powtórnej kontaminacji.
Kontrola jakości od samego początku procesu produkcyjnego
Fermy stad prarodzicielskich produkują jaja wylęgowe do produkcji stad rodzicielskie brojlerów. Z kolei stada rodzicielskie produkują jaja na wylęg brojlerów kurzych. W 2009 roku Aviagen EPI zainwestowała w nową wylęgarnię w pobliżu Drezna, aby kontynuować swój rozwój na rynkach Europy Wschodniej. Najwyższa jakość oraz kontrola bakteriologiczna (np. na obecność Salmonelli) od samego początku procesu produkcyjnego jest kluczem do produkcji bezpiecznego mięsa drobiowego.
Przyszłość
Zarówno EPI-Ross jak i De Heus Sp. z o.o. deklarują wsparcie dla wszelkich działań zmierzających do poprawy jakości w ramach całego łańcucha produkcji brojlerów i jesteśmy przekonani co do dobrych perspektyw rynku mięsa drobiowego w przyszłości.