Jak podała FAMMU/FAPA, ukraińska firma Avangard może jeszcze w październiku br. dostarczyć pierwsze partie jaj i produktów jajecznych do UE. Należący do niej zakład przetwórstwa jaj - Imperovo Foods Ltd. z obwodu iwanofrankowskiego w zachodniej części kraju otrzymał zezwolenie na wysyłki na rynek unijny.
Imperovo Foods to jeden z najbardziej zaawansowanych technologicznie zakładów produkcji suszu jajecznego w Europie, którzy przetwarza ok. 3 mln szt. jaj dziennie. Zezwolenie na eksport do UE otrzymał również drugi największy zakład przetwórstwa jaj na Ukrainie - Ovostar Union.
Pierwsze wysyłki mogą rozpocząć się na początku listopada br. Dostawy z obu zakładów będą realizowane w ramach bezcłowego kontyngentu przyznanego Ukrainie na mocy rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 412/2014 z dn. 23 kwietnia 2014 r. Kontyngent dotyczy 3 tys. ton jaj drobiu w skorupkach (waga netto) oraz 1,5 tys. ton jaj, produktów jajecznych i albuminy jaj i mleka (ekwiwalent jaj w skorupkach).
Kontyngenty miały pierwotnie obowiązywać do dn. 1 listopada 2014 r., lecz zostaną prawdopodobnie przedłużone na przyszły rok.