Na najbliższym komitecie zarządzającym ds. cukru, który odbędzie się przyszłym tygodniu, dyskutowany będzie szereg kwestii dotyczących preferencyjnego importu i licencji eksportowych oraz wysokości przeniesienia. (…)KE zamierza także zmienić procedurę alokacji licencji eksportowych i zastąpić dotychczasowy limit 50 tys. ton tygodniowo mechanizmem przeliczeniowym opartym na możliwości eksportowej. Ten potencjał eksportowy ma być wyliczany w oparciu o areał zasiewów buraków cukrowych w danym roku i średni plon technologiczny cukru z trzech ostatnich sezonów. Wyliczony w ten sposób wolumen ma być pomniejszony o kwotę produkcyjną, użycie przemysłowe i przeniesienie. Żadne decyzje w ww. sprawach jeszcze nie zapadły. Największe kontrowersje budzi ostatni pomysł Komisji, zmieniający zasady alokacji licencji eksportowych, gdyż taki mechanizm może dyskryminować mniejszych producentów.(…)
SILNA ZWYŻKA NOTOWAŃ CUKRU
Ostatni tydzień przyniósł wyraźne wzrosty notowań cukru. Na nowojorskiej giełdzie towarowej cukier surowy podrożał aż o 7% do 432 USD/t. Część brokerów uważa, że 440 USD/t jest osiągalne w krótkim horyzoncie. W Londynie cukier biały nie drożał aż tak spektakularnie, zyskując prawie 5% (558 USD/t). W ciągu ostatniego miesiąca cukier surowy zyskał aż 12%, biały niespełna 3%. W ujęciu rocznym notowania białego cukru nie zmieniły się, surowego zaś uległy ponad 13% przecenie. (…)
NIEMCY – BURAKI CUKROWE NA BIOGAZ
Wg szacunków sektora biogazu w Niemczech, areał buraków cukrowych, z których powstanie biogaz, wyniósł w 2010 roku 15 tys. ha. Oznacza to, że jego udział w całkowitej powierzchni upraw wynosi 4%. (…)
ROSJA – ZA SPRAWĄ SUSZY PRODUKCJA CUKRU BĘDZIE MNIEJSZA
Rosyjski związek producentów cukru zmniejszył swoją prognozę produkcji cukru w 2010 r. z 3,2-3,5 do 3,2-3,3 mln ton. Powodem jest susza, jaka w ostatnich tygodniach nawiedziła ten kraj. Przed rozpoczęciem kampanii cukrowniczej mówiło się nawet, że produkcja może wzrosnąć do aż 4 mln ton. W 2009 roku w Rosji wyprodukowano 3,2 mln ton cukru z krajowych buraków cukrowych, rok wcześniej produkcja była rekordowo wysoka, osiągając 3,5 mln ton. (…)