Jak podaje Bank Gospodarki Żywnościowej, druga połowa maja przyniosła dalsze spadki światowych cen przetworów mleczarskich nominowanych w dolarze amerykańskim. Oprócz uwarunkowań popytowo-podażowych sprzyjało temu umocnienie dolara obserwowane w ostatnich dniach. W efekcie - spadały ceny skupu mleka w Unii.
W portach Oceanii w największym stopniu potaniało masło - o ponad 6 proc. względem początku miesiąca do 2800 - 3200 USD/t - oraz mleko w proszku. Według danych USDA ceny odtłuszczonego mleka w proszku obniżyły się średnio o ponad 2 proc. wobec marca do 2550-3000 USD/t, zaś mleka pełnego o ponad 5 proc. do 2500-3350 USD/t.
Ze względu na osłabienie euro i poprawę konkurencyjności unijnych produktów na rynku globalnym, zmiany w przypadku rynku europejskiego były znacznie mniejsze. W drugiej połowie maja br. ceny praktycznie wszystkich przetworów utrzymały się na poziomie z początku miesiąca.
W konsekwencji spadków cen przetworów mleczarskich następują obniżki cen skupu mleka w Unii Europejskiej. Według danych Komisji Europejskiej w marcu br. unijne mleczarnie płaciły przeciętnie o prawie 3 proc. mniej niż jeszcze w lutym 2012 roku. Wśród liczących się producentów mleka, największe zmiany odnotowano w przypadku Holandii - spadek o ponad 4 proc. do 34,25 EUR/100 kg oraz Francji - o ponad 5 proc. do 32,59 EUR/100 kg (dla porównania w Polsce cena wyniosła 30,25 EUR/100 kg).