OPOLAGRA_2025

UE importuje owce i baraninę

18 maja 2011
Jak informuje FAMMU/FAPA, w handlu żywcem oraz mięsem owczym w krajach Unii Europejskiej dominuje przede wszystkim import. W pierwszych dwóch miesiącach 2011 roku Wspólnota sprowadziła 36,2 tys. ton żywca i mięsa owczego w ekwiwalencie mięsa, tj. o 11,3 proc. mniej niż w analogicznym okresie przed rokiem.

Głównym dostawcą tego gatunku mięsa była tradycyjnie Nowa Zelandia, która dostarczyła do Unii 30,6 tys. ton mięsa i żywca. Import z Australii ukształtował się na poziomie 3,9 tys. ton.

Jak informują analitycy FAMMU/FAPA, mniejsze ilości mięsa i żywca sprowadzano także z Urugwaju (693 tony) oraz z Islandii (439 ton).




POWIĄZANE

Rolnictwo i żywność, w tym rybołówstwo, są sektorami strategicznymi dla UE. Syst...

Ruszył sezon pełen wyzwań i szans dla pszczelarzy Tegoroczny sezon miodowy rozpo...

Prezydent Andrzej Duda zaprosił na spotkanie Prezydenta elekta Karola Nawrockieg...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę