Jak poinformowała FAMMU/FAPA, według ostatnich danych Komisji Europejskiej w okresie od stycznia do końca listopada 2011 roku utrzymało się dodatnie saldo w handlu żywcem oraz mięsem wołowym w krajach Wspólnoty.
Bilans handlu tymi towarami osiągnął poziom 293,4 tys. ton (w całym 2010 roku eksport przewyższył import o ponad 106 tys. ton). W omawianym okresie kraje Unii wyeksportowały poza Wspólnotę łącznie około 589 tys. ton wołowiny oraz żywca wołowego w ekwiwalencie mięsa, tj. o 40,3 proc. więcej niż przed rokiem. Najwięcej tych towarów trafiło do Turcji (156,4 tys. ton), do Rosji (128,5 tys. ton), a także do Szwajcarii (24,8 tys. ton), do Chorwacji (23,1 tys. ton) i do Libanu (21,8 tys. ton).
W tym samym czasie Unia sprowadziła 295,6 tys. ton mięsa i żywca wołowego, tj. o około 15,8 proc. mniej niż przed rokiem.