Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Tylko 2 tygodnie na ropoczęcie wdrażania systemu HACCP

19 kwietnia 2004

Już za 2 tygodnie każdy producent i sprzedawca żywności będzie musiał udowodnić że rozpoczął wdrażanie systemu HACCP, czyli systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli. Tylko w Szczecinie jest ponad 3 tysiące firm, które muszą się dostosować do unijnych przepisów. Choć czasu jest niewiele, jest szansa że zdążą wszystkie - wystarczy bowiem opracować plan walki z gryzoniami i owadami, a to większość zakładów produkujących żywność robi już przecież od lat.

Wprowadzenie systemu HACCP nie jest łatwe. Szkolenie trwa od czterech do dziesięciu miesięcy i muszą go przejść wszyscy pracownicy firmy. Poza tym, aby spełnić warunki HACCP-u wiele przedsiębiorstw musi przejść gruntowną modernizację. To oznacza koszty i to niemałe, bo minimum kilkadziesiąt tysięcy złotych, a w dużych zakładach takich jak np. szczeciński Agryf - nawet kilkaset tysięcy Dlatego wiele małych firm, mimo iż deklaruje chęć wprowadzenia systemu, to chce ten proces rozłożyć na lata. Jest to zgodne z prawem, bo choć wiadomo, że każdy przedsiębiorca powinien jak najszybciej rozpocząć wdrażanie systemu, nikt nie wie - co dalej. Dlatego wielu przedsiębiorców na razie robi tylko to co musi, a co nie pociąga za sobą dużych kosztów. Np. wprowadza system walki z gryzoniami i szkodnikami. Koszt takiej inwestycji nie przekracza tysiąca złotych.


POWIĄZANE

20 listopada 2024 roku, w Warszawie odbyło się VI Posiedzenie Krajowej Rady Izb ...

Minister Polityki Agrarnej i Żywności Ukrainy Witalij Koval oraz Minister Rolnic...

Według stanu na 20 listopada od początku tego miesiąca koleją na Ukrainie przewi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę