A_BIO_AGRO_950

Truskawki z Chin trują Europę

10 października 2012
Niemieckie służby sanitarne znalazły źródło masowego zatrucia pokarmowego, do jakiego doszło w szkołach na wschodzie kraju. Specjaliści potwierdzili, że winne były mrożone truskawki, pochodzące najprawdopodobniej z Chin.

Zgodnie z podejrzeniami za falę zatruć pokarmowych odpowiadał norowirus. Po szczegółowych badaniach wykryto go w mrożonych truskawkach, wykorzystywanych przez firmę cateringową, dostarczającą jedzenie do szkolnych stołówek.

W ostatnich tygodniach na nieżyt żołądka i jelit zachorowało we wschodnich Niemczech ponad 11 tysięcy osób, głównie dzieci. W zdecydowanej większości przypadków choroba miała łagodny przebieg. 32 osoby trafiły jednak do szpitali. Było to największe masowe zatrucie pokarmowego w Niemczech w ostatnich latach.

Firma cateringowa, która dostarczyła do szkół skażoną żywność, zapowiedziała wypłatę odszkodowań wszystkim pokrzywdzonym.



POWIĄZANE

Pan Grzeogorza Jedamski, rolnik emeryt od kilku lat zabiego o sprawiedliwą wysok...

Chaber bławatek (Centaurea cyanus L.), nazywany potocznie bławatkiem, to jeden z...

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę