biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Tempo wzrostu konsumpcji drobiu spadnie?

5 stycznia 2016
"W pierwszej połowie 2013 r. przewidywane wysokie ceny mięsa wieprzowego i wołowego będą sprzyjały wzrostowi cen kurcząt brojlerów. Z kolei czynnikiem osłabiającym wzrost cen krajowych kurcząt brojlerów będzie rosnąca produkcja mięsa drobiowego" - napisała Agencja Rynku Rolnego w kwartalnej prognozie.
Według ARR, w 2013 r., przewidywane jest spowolnienie tempa wzrostu konsumpcji mięsa drobiowego.
"Sytuacja taka spowodowana będzie barierą popytu oraz utrzymującą się niską opłacalnością chowu. Przewiduje się, że produkcja mięsa drobiowego w 2013 r. może być o 3-4 proc. wyższa od notowanej w 2012 r. i wynieść około 2.350 tys. ton (1.645 tys. ton w.b.c.)" - napisano.
"Wzrostowa tendencja w konsumpcji mięsa drobiowego będzie prawdopodobnie kontynuowana w 2013 r. Jednakże bariera popytu wynikająca z przewidywanego wysokiego poziomu cen spowoduje, że dynamika wzrostu konsumpcji drobiu może ulec spowolnieniu" - dodano.



POWIĄZANE

Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych podkreśla konieczność traktowa...

Obecnie zastrzeżonych jest ponad 6,5 mln numerów PESEL. Jak podkreślają znawcy t...

 Rynek zbóż (jęczmień, pszenica, kukurydza) Ukraina: ceny jęczmienia paszowego r...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę