Jak podaje FAMMU/FAPA, od początku roku do połowy marca br. ceny jaj spożywczych w UE gwałtownie rosły, głównie z uwagi na wprowadzenie zakazu sprzedaży jaj z klatek nieudoskonalonych i braki w podaży. W połowie marca br. przeciętna cena sprzedaży jaj stołowych (klasy wagowe L i M) na rynku unijnym wzrosła do rekordowo wysokiego poziomu - 202 EUR/100 kg. Pod koniec marca ceny jaj w większości państw członkowskich zaczęły się już obniżać.
Kwiecień i maj przyniosły kontynuację trendu spadkowego, co było oznaką dostosowywania się rynku do nowych warunków i odbudowy produkcji.
W ciągu pierwszych 4 tygodni maja br. (do 27.05) jaja kosztowały średnio w UE 157,5 EUR/100 kg - o 10 proc. mniej wobec kwietnia i o 19 proc. mniej wobec marca br., jednak w skali roku były o ponad połowę wyższe.
W Polsce jaja potaniały w maju br. o 21 proc. w stosunku kwietnia do ok. 153 EUR/100 kg i stanowiły 97 proc. średniej unijnej. Miesięczny wzrost cen jaj w maju br. zanotowano jedynie na Malcie (+8 proc.), w Grecji (+5 proc.), Wielkiej Brytanii (+2 proc.) i Irlandii (+2 proc.).