Na rynku hurtowym w Broniszach jest duża podaż tanich warzyw, kosztują one o 20 do 60 proc. mniej niż w tym samym czasie ubiegłego roku - poinformowała w piątek PAP rzeczniczka rynku hurtowego Małgorzata Skoczewska.
Dużo tańsze niż w ubiegłym roku są ziemniaki. Średnia cena hurtowa to 42 grosze za kilogram i jest to o 68 proc. taniej niż w sierpniu 2013 r, gdy kosztowały 1,33 zł za kg. Młoda kapusta (sprzedawana na sztuki) jest o 60 proc. tańsza porównując z cenami sprzed roku.
Najmniejsza różnica jest w cenach pomidorów, które w sierpniu 2013 r. kosztowały średnio 1,81 zł za kilogram, obecnie ich cena hurtowa jest na poziomie 1,33 zł za kg, czyli jest taniej o 26 proc. Tańsze są ogórki gruntowe, ich cena to 1,30 zł za kilogram.
Fasola szparagowa na rynku w Broniszach sprzedawana jest średnio po 2,50 zł/kg, czyli za połowę ubiegłorocznej ceny. Znacznie staniały kalafiory. Teraz hurtowa cena wynosi ok. 2 zł za szt. tj. są o 60 proc. tańsze niż w sierpniu 2013 r.
Jabłka odmiany Papierówka są tańsze około 20 proc., kosztują średnio 1,86 zł za kilogram. Odmiana Piros (odmiana letnia) jest o połowę tańsza niż w ubiegłym roku. Jej cena hurtowa waha się od 1,66 zł do 2,15 zł za kilogram.
Śliwki kosztują w zależności od odmiany od 0,8 do 3 zł za kg.
Skoczewska podkreśliła, że niższe ceny warzyw i owoców niż przed tygodniem wynikają ze znacznie większej ich podaży ze względu na korzystne warunki wegetacji i obfity plon. Dodała, że obecnie na rynku jest niewielki ruch, ale jest tak zawsze podczas wakacji.
Spółka na razie nie może ocenić, jak wpływa rosyjskie embargo na hurtowe zakupy warzyw i owoców. Taka analiza będzie możliwa za około 6 tygodni - powiedziała PAP rzeczniczka. Dotąd Rosjanie byli jednym z większych odbiorców polskich produktów.
Warszawski Rolno-Spożywczy Rynek Hurtowy w Broniszach pod Warszawą to największe centrum dystrybucji hurtowej owoców, warzyw i kwiatów w Europie Środkowo-Wschodniej. Sprzedaż prowadzi tu ponad 400 przedsiębiorców, a towary dostarcza ponad 20 tys. rolników. Za pośrednictwem rynku sprzedawanych jest rocznie około 1,2 miliona ton owoców i warzyw (produkcji krajowej i z importu).
9228653
1