Bank Gospodarki Żywnościowej podaje, że kolejny miesiąc z rzędu spadają globalne ceny olejów. Opracowany przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) indeks światowych cen olejów i tłuszczów w kwietniu br. osiągnął wartość 199 punktów. Oznacza to, że w tym miesiącu ceny monitorowane przez FAO były o 99% wyższe niż przeciętnie w latach 2002-2004.
W stosunku do marca br., wartość indeksu obniżyła się o 2 punkty (1,5%), niemniej w porównaniu z kwietniem 2012 roku była niższa aż o 21% (52 punkty).
Największy wpływ na spadek wartości indeksu miały obniżki cen oleju palmowego i sojowego. W kierunku spadku cen oleju palmowego oddziaływały m.in. wysokie zapasy, zarówno w krajach eksportujących, jak i importujących ten surowiec, oraz oczekiwane przyspieszenie produkcji. Natomiast wśród przyczyn obniżek cen oleju sojowego można wskazać m.in. postępujące zbiory soi w Ameryce Południowej (tegoroczna produkcja w tym regionie jest rekordowo wysoka), wyższe niż oczekiwano wcześniej zapasy soi w USA, a także wstępne prognozy rekordowo wysokich zbiorów w tym kraju jeszcze w tym roku.
Wpływ na spadek wartości światowych cen olejów i tłuszczów mogły mieć także obniżka cen energii oraz obawy dotyczące światowego wzrostu gospodarczego.