Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Tanieją oleje roślinne na świecie

3 grudnia 2015
Bank Gospodarki Żywnościowej podaje, że kolejny miesiąc z rzędu spadają globalne ceny olejów. Opracowany przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) indeks światowych cen olejów i tłuszczów w kwietniu br. osiągnął wartość 199 punktów. Oznacza to, że w tym miesiącu ceny monitorowane przez FAO były o 99% wyższe niż przeciętnie w latach 2002-2004.

W stosunku do marca br., wartość indeksu obniżyła się o 2 punkty (1,5%), niemniej w porównaniu z kwietniem 2012 roku była niższa aż o 21% (52 punkty).
Największy wpływ na spadek wartości indeksu miały obniżki cen oleju palmowego i sojowego. W kierunku spadku cen oleju palmowego oddziaływały m.in. wysokie zapasy, zarówno w krajach eksportujących, jak i importujących ten surowiec, oraz oczekiwane przyspieszenie produkcji. Natomiast wśród przyczyn obniżek cen oleju sojowego można wskazać m.in. postępujące zbiory soi w Ameryce Południowej (tegoroczna produkcja w tym regionie jest rekordowo wysoka), wyższe niż oczekiwano wcześniej zapasy soi w USA, a także wstępne prognozy rekordowo wysokich zbiorów w tym kraju jeszcze w tym roku.
Wpływ na spadek wartości światowych cen olejów i tłuszczów mogły mieć także obniżka cen energii oraz obawy dotyczące światowego wzrostu gospodarczego.



POWIĄZANE

Zgodnie z opublikowanymi dzisiaj danymi GUS nominalna dynamika sprzedaży detalic...

Zgodnie z danymi GUS produkcja sprzedana przemysłu w przedsiębiorstwach zatrudni...

Ustawa o dzierżawie, Wspólna Polityka Rolna i Zielony Ład, instrumenty finansowe...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę