FAMMU/FAPA podała, że tajska rada ds. cukru OCSB poinformowała, że w sezonie 2013/14 (czerwiec/maj) produkcja cukru była rekordowo wysoka i wyniosła 11,3 mln ton. Na potrzebny rynku wewnętrznego zostanie przeznaczone 2,5 mln ton. Oznacza to, że przedmiotem eksportu może być 8,8 mln ton cukru.
Większa produkcja cukru była możliwa dzięki dobrym warunkom pogodowym, które korzystnie wpłynęły na zbiory trzciny cukrowej. Tajski cukier ma trafić przede wszystkim do Azji i na Bliski Wschód. W sezonie 2014/15 OCSB oczekuje produkcji cukru w wysokości 10,2 mln ton, choć przyznaje, że jest to zachowawcza prognoza.
Do Polski trafia cukier z Tajlandii, ale są to niewielkie ilości. W 2013 roku przywóz wyniósł 1,9 tys. ton za 807 tys. euro. W ujęciu rocznym przywóz był czteroipółkrotnie wyższy, ale w wobec 2011 roku wzrósł o 36% (ilościowo).