Szlak został utworzony w ramach projektu pn. „Świętokrzyska Kuźnia Smaków” realizowanego przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach na zlecenie Województwa Świętokrzyskiego w latach 2013-2015. Projekt był współfinansowany przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej.
Szlak ŚKS jest innowacyjnym produktem turystycznym opartym na dziedzictwie kulinarnym. Tworzą go 34 podmioty tj. rolnicy i przetwórcy uznanych produktów tradycyjnych (w tym z certyfikatem rolnictwa ekologicznego) oraz restauratorzy i gospodarstwa agroturystyczne oferujący kuchnię tradycyjną. Został utworzony w powiatach: kieleckim, ostrowieckim, opatowskim i sandomierskim. Lista produktów i potraw tradycyjnych oferowanych przez podmioty w ramach ŚKS jest bogata, znajduje się na niej ponad 30 potraw i produktów tradycyjnych.
Zapraszamy touroperatorów oraz wszystkie podmioty, którym leży na sercu promocja regionu Gór Świętokrzyskich do wykorzystania oferty ŚKS w propagowaniu świętokrzyskiej kuchni regionalnej na rynku usług turystycznych.