W Parku Śląskim w Chorzowie w dniach 8 i 9 września odbędzie się druga edycja imprezy ,,Świetomięs Polski. Organizatorem głównym przedsięwzięcia jest Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP, we współpracy ze Związkiem Rzemiosła Polskiego, katowicką Izbą Rzemieślniczą i Śląską Izbą Rolniczą oraz lokalnym Cechem Rzeźników i Wędliniarzy. Partnerem Oficjalnym jest Park Śląski.
Organizatorzy maja nadzieje, ze podobnie jak w roku ubiegłym „Świętomięs Polski” stanie się prawdziwym wydarzeniem ponadregionalnym, chociaż wybór Śląska na organizację tej imprezy nie jest przypadkowy. To właśnie tu przetrwała bardzo silna tradycja konsumpcji mięsa jako podstawowego składnika żywienia, to właśnie ten rejon nazywany jest prawdziwym zagłębiem produkcji mięsa, w którym działają znakomite gospodarstwa hodowlane i firmy producenckie, zakłady rzemieślnicze i przedsiębiorstwa handlowe.
Mamy nadzieję, że nasza impreza wzmocni ten właśnie wizerunek Śląska jako obszaru wysokiej kultury kulinarnej opierającej sie o mięso i jego przetwory. Jesteśmy pewni, że na czas trwania „Świętomięsa Polskiego” Aglomeracja będzie stolicą polskiego przemysłu spożywczego – mówi Andrzej Łyszyk, producent imprezy - Naszym zamysłem jest organizowanie co roku we wrześniu imprezy, która w bardzo różnorodny sposób zaprezentuje zarówno tradycje jak i dzisiejszy potencjał branży mięsnej. „Świętomięs Polski” będzie odbywał się za każdym razem winnym regionie kraju, będąc niejako eventem objazdowym, z założenia o charakterze edukacyjnym, a nie - co bardzo podkreślamy – komercyjnym. Należy przypomnieć, że całe przedsięwzięcie jest finansowane z Funduszy Promocji Mięs: Wołowego, Wieprzowego i Drobiowego.Będzie promował spożycie mięsa i jego przetworów; uzmysławiał jak ważnym składnikiem naszej diety jest właśnie mięso i jak bogate są polskie tradycje przetwórstwa i produkcji wędlin. Chcemy zapraszać zarówno naukowców jak i praktyków, którzy w atrakcyjny sposób przekazywaliby swoją wiedzę na ten temat. W tym przedsięwzięciu naszymi sprzymierzeńcami są zarówno dietetycy, lekarze jak i znani mistrzowie patelni i smakosze. Wołowina, drób i wieprzowina serwowana pod wieloma postaciami przewijać się będzie zarówno przez stoły dla degustujących jak i estradę.
Patronat Honorowy nad „Świętomięsem” potwierdzili między innymi Wicepremier Waldemar Pawlak, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Stanisław Kalemba, Minister Pracy i Polityki Społecznej Władysław Kosiniak-Kamysz, Wojewoda Śląski Zygmunt Łukaszczyk, Marszałek Województwa Śląskiego Adam Matusiewicz, a także Prezydent Chorzowa Andrzej Kotala i Prezydent Katowic Piotr Uszok.
Program kulinarny imprezy jest w tym roku nadzwyczaj bogaty. Obok słynnego już „Kotła Świętomięsnego” na prawdziwe wydarzenie zapowiada się bicie Rekordu Guinnessa w kategorii Flaków Wołowych. Będą też spotkania z mistrzami kuchni w ramach specjalnego Warsztatu pn. „Mięso w Polskiej Kuchni” oraz akcja promocyjna „Polska wołowina na polskim stole”. W ramach działań kulinarnych zostanie wydanych kilkanaście tysięcy porcji najróżniejszych mięsnych przysmaków, także regionalnych, takich jak krupniok czy kiełbasa śląska.
Prezentacje i panele dyskusyjne w strefie nauki „ Mięso dla zdrowia” będą się odbywać pod patronatem Uniwersytetów: Rolniczego w Krakowie i Przyrodniczego w Poznaniu, oraz Śląskiego Medycznego.
6013150
1