Jak podaje FAMMU/FAPA, po obserwowanej w sierpniu stabilizacji indeksu cen żywności FAO który mierzy poziom cen podstawowych artykułów żywnościowych, we wrześniu bieżącego roku odnotowano jego delikatną zwyżkę.
Zaistniałe zjawisko związane jest przede wszystkim z najbardziej dynamicznym wzrostem cen przetworów mlecznych, jaki zaobserwowano od stycznia 2011 roku (+7%), a także mniejszymi zwyżkami cen mięsa (+2,1%) i zbóż (+1%), podczas gdy ceny cukru odnotowały ponad 4% spadek a ceny przetworów oleistych były względnie stabilne (-0,4%).
W ubiegłym miesiącu, indeks cen żywności FAO osiągnął wartość 215,8 punktu, (212,8 w sierpniu 2012 r.) i był o 4,14% niższy niż w analogicznym okresie ubiegłego roku kiedy to znalazł się na poziomie 225,1 punktu. Indeks cen przetworów mlecznych FAO, który w bieżącym roku zwiększył się w relacji miesięcznej po raz drugi z rzędu, we wrześniu osiągnął poziom 187,7 punktu. Zwyżka związana była z obserwowanym wzrostem cen wszystkich przetworów mlecznych branych pod uwagę przy jego obliczaniu. Na szczególną uwagę zasługują ceny odtłuszczonego mleka w proszku i kazeiny, które średnio we wrześniu były o 12% wyższe niż w sierpniu. Ponadto światowy popyt na produkty mleczarskie pozostaje mocny, co w połączeniu z rosnącymi kosztami produkcji wspiera notowania światowe.
Indeks cen żywności FAO jest miarą miesięcznych zmian międzynarodowych cen koszyka towarów spożywczych. To średnia indeksów cen mięs, nabiału, zbóż, olejów i tłuszczów oraz cukru, ważona według ich udziału w eksporcie w latach 2002-2004. Indeks cen przetworów mlecznych obliczany jest na podstawie cen masła, OMP, PMP, serów oraz kazeiny.