Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Światowa produkcja mięsa będzie rosła, ale wolniej

5 stycznia 2016
Bank Gospodarki Żywnościowej podaje, że według najnowszego raportu FAO i OECD produkcja mięsa na świecie do 2022 roku będzie wykazywać mniejszą dynamikę wzrostu.
Bilans w produkcji mięsa na świecie w kolejnych 10 latach może być coraz bardziej napięty. Jest to związane z prognozowanym niższym tempem wzrostu produkcji mięsa (głównie drobiowego) i równocześnie stale rosnącym zapotrzebowaniem na białko pochodzenia zwierzęcego. FAO i OECD w swoim najnowszym raporcie (OECD-FAO Agricultural Outlook 2013-2022, za AgraEurope) przewidują, że dynamika produkcji mięsa, która do tej pory kształtowała się na poziomie ok. 2,3% rocznie, w przeciągu kolejnych 10 lat wyhamuje do 1,6%.

Spadek ten jest w dużej mierze spowodowany zmniejszeniem tempa wzrostu produkcji mięsa drobiowego z 3,9% w poprzedniej dekadzie do 1,9% do 2022 roku. Jest to istotny czynnik, który może wpłynąć na równowagę popytowo podażową na rynku. Warto przy tym zaznaczyć, że do 2022 r. 80% przyrostu produkcji będzie miało prawdopodobnie miejsce w krajach rozwijających się. Zmiany te wpłyną na funkcjonowanie rynków mięsa drobiowego i czerwonego.

Mięso drobiowe, ze względów ekonomicznych oraz odżywczych, staje się coraz bardziej popularnym źródłem białka zwierzęcego. Wobec obserwowanych trendach - rosnącej liczbie ludności, coraz większej rozwijającej się klasie średniej, która spożywa więcej mięsa i równocześnie przy oczekiwanym wyhamowaniu dynamiki wzrostu produkcji, te czynniki popytowo-podażowe mogą wpłynąć na stopniowe umacnianie się cen mięsa drobiowego na świecie.

Z kolei w odniesieniu do mięsa czerwonego przez ostatnie sześć lat można było obserwować wysokie ceny paszy na rynku, jak również coraz większe ograniczenia w dostępie do ziemi i wody potrzebnej do chowu. Wywierało to presję na marże producentów mięsa i często doprowadzało do zmniejszenia wielkości stad. W rezultacie przyczyniło się to do spowolnienia wzrostu produkcji. Można zatem oczekiwać, że w kolejnych latach czynniki te wpłyną prawdopodobnie na utrzymanie się wysokich cen wołowiny na rynku, jednak wysokie ceny i poprawa rentowności produkcji mogą stopniowo zachęcić producentów do zwiększenia produkcji, co może spowodować spadki cen w dłuższym okresie. W przypadku rynku wieprzowiny prognozowane jest umocnienie się cen w krótkim horyzoncie czasowym, następnie spadki przez okres kilku lat i odbicie bliżej 2022 roku.

FAO i OECD prognozują również, że do 2022 r. powinien nastąpić wyraźny wzrost eksportu mięsa (o 19%), w tym głownie drobiu i wołowiny. Jak podaje FAO, jedną trzecią tego przyrostu stanowić będzie eksport z USA. Producenci z tego kraju pracują cały czas nad strategią zdobywania rynków rozwijających się i sukcesywnie rozbudowują produkcję. Warto przy tym podkreślić, że rola UE w handlu międzynarodowym mięsem, głównie przez rosnące koszty produkcji i pogarszającą się pozycję konkurencyjną na rynku światowym, będzie stopniowo maleć.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę