Światowa nadwyżka produkcyjna cukru będzie mniejsza
25 lipca 2013
FAMMU/FAPA podała, że Amerykański Departament ds. Rolnictwa USDA oszacował światową produkcję cukru w sezonie 2013/14 (październik/wrzesień) na 174,85 mln ton w przeliczeniu na cukier surowy, czyli o niecałe 400 tys. ton więcej niż w poprzednim sezonie.
Konsumpcja wzrośnie zaś o ponad 2 proc. do 168,15 mln ton. Nadwyżka produkcji nad konsumpcją w sezonie 2013/14 wyniesie więc 6,7 mln ton i będzie o 1/3 mniejsza niż przed rokiem. Import ma wzrosnąć o 5 proc. do 52,3 mln ton, a eksport o 4 proc. do 59,2 mln ton. Zapasy końcowe zostały oszacowane na 38,23 mln ton (miej o pół procent), co stanowi 22,7 proc. zużycia. Współczynnik ten obniży się o 0,7 pp. w skali roku.