Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Światowa nadwyżka produkcyjna cukru będzie mniejsza

25 lipca 2013
FAMMU/FAPA podała, że Amerykański Departament ds. Rolnictwa USDA oszacował światową produkcję cukru w sezonie 2013/14 (październik/wrzesień) na 174,85 mln ton w przeliczeniu na cukier surowy, czyli o niecałe 400 tys. ton więcej niż w poprzednim sezonie.

Konsumpcja wzrośnie zaś o ponad 2 proc. do 168,15 mln ton. Nadwyżka produkcji nad konsumpcją w sezonie 2013/14 wyniesie więc 6,7 mln ton i będzie o 1/3 mniejsza niż przed rokiem. Import ma wzrosnąć o 5 proc. do 52,3 mln ton, a eksport o 4 proc. do 59,2 mln ton. Zapasy końcowe zostały oszacowane na 38,23 mln ton (miej o pół procent), co stanowi 22,7 proc. zużycia. Współczynnik ten obniży się o 0,7 pp. w skali roku.



POWIĄZANE

20 listopada 2024 roku, w Warszawie odbyło się VI Posiedzenie Krajowej Rady Izb ...

Minister Polityki Agrarnej i Żywności Ukrainy Witalij Koval oraz Minister Rolnic...

Według stanu na 20 listopada od początku tego miesiąca koleją na Ukrainie przewi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę