Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Struś na talerzu

29 sierpnia 2005

Zaczął się złoty okres dla hodowców strusi. Na Podkarpaciu jest już kilka ferm, a strusie mięso sprzedaje się znakomicie w zachodniej Europie. Sami nie możemy na razie sprawdzić kulinarnych gustów Francuzów czy Niemców, bo w naszych sklepach królują raczej mniejsze ptaki. Dlaczego tak się dzieje?

Po farmie w Stubnie koło Przemyśla biega dwadzieścia sześć strusi i około czterdziestu małych strusiątek. Do tej pory było tu spokojnie. Gdy ptaki dowiedziały się, że mogą wylądować na talerzu - trochę się zdenerwowały. Swoje zdanie natomiast mają nasi sąsiedzi z Zachodu. W Niemczech, Holandii czy Francji oprócz żab mięso ze strusia to prawdziwy rarytas. W naszych sklepach tradycyjnie - kiełbaska, wieprzowinka no i znacznie mniejsze ptaki.

Być może powodem braku strusiego mięsa w sklepach są dosyć sprecyzowane gusta kulinarne Polaków. W przemyskich restauracjach klient też nie znajdzie potraw ze strusia. Strusie na razie nie chowają głowy w piasek. Wolą jeszcze trochę poczekać i bacznie obserwują na co jeszcze nabierzemy ochoty.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę