Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Sprawdź, jak nas kantują na szynce

5 stycznia 2016
Wybornie wyglądają, pachną i świetnie się sprzedają. Bo klient kupuje oczami. Wędzone szynki, kiełbasy, ryby i sery. No właśnie, czy na pewno są wędzone? - pyta FAKT.pl
Jak ostrzegają eksperci, producenci w pogoni za zyskiem zamiast wędzić wyroby dymem z drewna, moczą je w specjalnym preparacie lub spryskują nim wędliny. Metodę tą masowo stosują mięsne koncerny.

W momencie opanowania polskiego rynku przez wielkie koncerny spożywcze i przetwórcze przestała się liczyć jakość, a zaczął się liczyć zysk. Do procesu produkcji wędlin wszedł tak zwany preparat dymu wędzarniczego, który ma zastępować znaną nam od wieków metodę tradycyjnego wędzenia.

Wyroby, które niegdyś wędziło się w dymie teraz zamacza się w czarnym płynie w specjalnych kadziach albo spryskuje w specjalnych komorach. Tradycyjne wędzenie trwa do kilkunastu godzin, a zamaczanie tylko kilka chwil.

Do tego produkt się nie wysusza i nie traci ok. 20 proc. swojej wagi, jak w przypadku wędzenia, a po zamaczaniu nawet zyskuje! Producent więc zarabia więcej. Czy to jest bezpieczne dla zdrowia? "Wędzone" preparatem wyroby spełniają wyśrubowane normy Państwowego Zakłady Higieny i normy UE. - Jest to metoda szeroko stosowana na całym świecie i w świetle badań bezpieczna - mówi prof. Marek Cierach z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego.




POWIĄZANE

Zgodnie z opublikowanymi dzisiaj danymi GUS nominalna dynamika sprzedaży detalic...

Zgodnie z danymi GUS produkcja sprzedana przemysłu w przedsiębiorstwach zatrudni...

Ustawa o dzierżawie, Wspólna Polityka Rolna i Zielony Ład, instrumenty finansowe...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę