CTR_2024
TSW_XV_2025

Spożycie jabłek w Polsce wzrosło o 20 proc.

23 lutego 2015
Do apetytu sprzed dekady jeszcze sporo brakuje, ale branża mówi o dwucyfrowym wzroście sprzedaży i szansach na znacznie lepszy wynik - donosi "Puls Biznesu".
Kiedyś do jabłek byliśmy przyzwyczajeni znacznie bardziej. Przed dekadą spożywaliśmy ich średnio 23 kg rocznie. W 2013 r.- już tylko 14 kg, ale w zeszłym - według szacunków branży - 20 proc. więcej. Na tym krajowy potencjał w kraju się nie kończy - uważają sadownicy i handlowcy.

Prawdziwy jabłkowy szał trwał przez pierwsze miesiące rosyjskiego embarga, które obowiązuje od sierpnia 2014 r. "Do sieci, z którymi handlujemy od lat, sprzedaliśmy w sierpniu i wrześniu 30-40 proc. więcej" - mówi Zbigniew Chołyk, prezes Zrzeszenia Producentów Owoców Stryjno-Sad. W sumie w ciągu pół roku na rynek krajowy dostarczył 20 proc. więcej. "O wynikach tej skali słychać też wśród innych grup sadowników" - dodaje Zbigniew Chołyk.

"Widzimy potencjał wzrostu sprzedaży dzięki kampaniom promującym zdrowy tryb odżywania oparty na spożywaniu warzyw i owoców oraz kreowaniu mody wśród młodzieży szkolnej na spożywanie zdrowych przekąsek" - mówi Dorota Patejko, dyrektor ds. komunikacji w Auchan Polska.


POWIĄZANE

Po debacie z Ursulą von der Leyen na temat jej nowego zespołu i programu, posłow...

Jak podaje АПК-Информ, Ukraiński koncern drobiowy MHP rozbudowuje system kontrol...

Grupa Wielton koncentruje się na zagwarantowaniu odpowiedniego obłożenia produkc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę