Jak podała FAMMU/FAPA, na zorganizowanej w Dubaju przez Platts Kingsman konferencji poświęconej światowemu rynkowi cukru Clovis Junqueira, szef Ecom Agroidustrial Corp (EAC) ocenił, że w najbliższej dekadzie roczne tempo wzrostu spożycia cukru na świecie będzie wyższe od tempa wzrostu populacji.
Zużycie cukru ma rosnąć z roku na rok o 1,6%, a populacja zwiększać się o 1,1%. W 2023 roku światowe spożycie cukru ma wynieść 205 mln ton, co oznacza, że przez dekadę produkcja musi wzrosnąć o 26 mln ton. EAC szacuje, że produkcja w Brazylii wzrośnie o 11 mln ton, w Indiach i Tajlandii po nawet 5 mln ton. Niemniej jednak Indie, a także Chiny nie będą w stanie wytworzyć wystarczająco cukru dla pokrycia wewnętrznego zapotrzebowania. Powodem mają być niestarczające zasoby wody, a w Chinach dodatkowo dostępność ziemi uprawnej.