Podsekretarz stanu Tadeusz Nalewajk uczestniczył w poniedziałek w spotkaniu zorganizowanym przez Polską Federację Branży Mięsnej. Rozmowy dotyczyły aktualnego stanu prac legislacyjnych z zakresu bezpieczeństwa epizodycznego i weterynaryjnego oraz nowych możliwości eksportowych produktów mięsnych.
Tadeusz Nalewajk pogratulował inicjatywy skonsolidowania się branży mięsnej w ramach jednej organizacji. – Dziękuję za to w imieniu swoim oraz całego Kierownictwa resortu rolnictwa. Takie zorganizowanie się branży pozwala na sprawne wypracowywanie wspólnego stanowiska w wielu bieżących kwestiach oraz ułatwia pozyskiwanie nowych rynków zbytu – powiedział.
Wiceminister przedstawił również informacje dotyczące bezpieczeństwa żywności oraz omówił nowe możliwości eksportowe produktów mięsnych. – Branża rolno-spożwcza jako jedyna przynosi Polsce dodatnie saldo w handlu zagranicznym – przypomniał.
W trakcie spotkania poruszono problemy związane ze stanem prac nad projektem ustawy o genetycznie modyfikowanych organizmach. Dyskutowane były również założenia do ustawy o Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności i Weterynarii. Uczestnicy spotkania zgodnie podkreślali potrzebę skonsolidowania nadzoru nad bezpieczeństwem żywności w jednej inspekcji.
Wiceminister poinformował o wydanej przez Komisję Europejską decyzji, która umożliwia Polsce między innymi podniesienie wieku bydła badanego w kierunku BSE z 30 do 72 miesięcy życia – w przypadku bydła poddanego normalnemu ubojowi. W toku dyskusji omówione zostały również kwestie eksportu polskiego mięsa wołowego do krajów trzecich w związku ze zmianą decyzji Komisji.
Przedstawiciele Federacji poruszyli także sprawy dotyczące stawek opłat za czynności wykonywane przez Inspekcję Weterynaryjną oraz kwestię wysokości wynagrodzeń wyznaczonych lekarzy weterynarii.