Jak informuje FAMMU/FAPA, połowa listopada przyniosła dalsze spadki notowań cukru na giełdach. W ciągu ostatniego tygodnia cukier biały i surowy potaniały o 3 proc. do odpowiednio 636 i 539 USD/t.
Jeśli wziąć pod uwagę zmianę kontraktu dla cukru białego z grudniowego na marcowy, to spadek w tygodniowym ujęciu jest dwukrotnie wyższy. W ciągu miesiąca przecena w obu przypadkach wyniosła 9%, w ujęciu rocznym zaś cukier nierafinowany stracił 8%, a biały 5%.
Władze londyńskiej giełdy LIFFE poinformowały, żkontrakt grudniowy na biały cukier został zrealizowany na 4389 lotów, czyli 219 450 ton cukru, który pochodzi w tym przypadku z Gwatemali.
Obserwowane ostatnio spadki wynikają w dużej mierze z problemów gospodarczych strefy euro i ich potencjalnych skutków dla światowej gospodarki. Można też mówić o mniejszym popycie ze strony głównych importerów, jak Rosja i Pakistan, które zwiększyły krajową produkcję i nie potrzebują importować cukru w takich ilościach, jak wcześniej.