OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Spadek sprzedaży tłuszczów w 2011 roku

5 stycznia 2016
Bank Gospodarki Żywnościowej podał, że dane GUS wskazują, że w 2011 roku w średnich i dużych przedsiębiorstwach zajmujących się wytwarzaniem olejów i tłuszczów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego wartość sprzedaży wyniosła 3,13 mld zł, co w porównaniu z 2010 rokiem oznacza blisko 17-procentowy spadek.
Jednocześnie pogorszyła się rentowność. Wskaźnik rentowności obrotu brutto osiągnął wartość 0,1 proc., natomiast wskaźnik rentowności obrotu netto -0,3 proc. (w 2010 roku odpowiednio 1,9 proc. i 1,1 proc.). Na tle wyników rentowności obrotu całej branży spożywczej (brutto 4,2 proc., netto 3,5 proc., zaś w 2010 roku odpowiednio 5,0 proc. i 4,2 proc.), branża tłuszczowa wypadła bardzo słabo.

Podobnie sytuacja wygląda w przypadku płynności finansowej. Wskaźnik płynności finansowej I stopnia dla branży tłuszczowej w 2011 roku osiągnął wartość 11,3 proc., natomiast wskaźnik płynności finansowej II stopnia 43,3 proc. (w 2010 roku odpowiednio 20,6 proc. i 71,6 proc.). Dla całej branży spożywczej wskaźniki te wyniosły odpowiednio 22,8 proc. i 97,8 proc. (w 2010 roku 22,2 proc. i 94,7 proc.).


POWIĄZANE

(Waszyngton, D.C., 29 kwietnia 2025 r.) - W pierwszych 100 dniach administracji ...

Kandydat na Prezydenta RP dr Artur Bartoszewicz od samego początku kampanii wybo...

Komisja Europejska podnosząc cła działa przeciwko nieuczciwie dotowanemu importo...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę