FAMMU/FAPA podała za Związkiem Eksporterów Basenu Morza Śródziemnego, że najnowsze dane za miesiąc kwiecień 2013 roku wykazały znaczny spadek eksportu owoców cytrusowych w Turcji.
We wspomnianym miesiącu Turcja wysłała bowiem aż o 43% mniej cytrusów w ujęciu wartościowym i o 46% mniej w ujęciu ilościowym. W sumie w omawianym okresie wolumen eksportu wyniósł jedynie 46 tys. ton wobec 85 tys. ton w analogicznym miesiącu roku 2012.
Największy spadek wysyłki odnotowały tureckie pomarańcze - aż o 67%, następnie mandarynki - spadek o ponad 50% i grapefruity - o 46%. Również o 22% mniej wyeksportowano cytryn. Tym samym kończy się porym spadkiem bieżący sezon eksportowy 2012/2013 w Turcji - w sumie łączny wolumen eksportu w całym sezonie również był niekorzystny dla lokalnych eksporterów - wyeksportowali oni w sumie o 22% mniej owoców cytrusowych niż w sezonie.