We Francji spada liczba ubojów, jednocześnie pod koniec zeszłego roku nagle o 13 procent wzrosła liczba wybrakowanych z chowu i hodowli loch i knurów. Towarzyszył temu 12-proc. wzrost ubojów prosiąt. W zeszłym roku prawie o 1/5 zwiększył się eksport trzody chlewnej do Hiszpanii i Holandii. Natomiast spadł eksport mięsa wieprzowego na rynki poza unijne co jest efektem wycofania przez UE refundacji eksportowych do mięsa wieprzowego.
Obecna sytuacja jest taka, że francuskie ministerstwo rolnictwa rozważa udostępnienie części rezerwy budżetowej na nieprzewidziane wydatki w sytuacjach kryzysowych w rolnictwie (łącznie 7 mln euro) dla producentów trzody chlewnej, którzy będą chcieli przekształcić się w producentów mleka. Ale przejście do sektora również przynoszącego straty prawdopodobnie nie będzie najlepszym rozwiązaniem. Prezydent Nicolas Sarkozy obiecał francuskim farmerom bardziej sprawiedliwy podział wartości dodanej pomiędzy producentów i detalistów.