Walory zdrowotne mięsa wołowego wiążą się z jego wysoka wartością odżywczą , o której decyduje zawartość białka, tłuszczów, witamin i składników mineralnych oraz związków bioaktywnych . Tyle możemy się dowiedzieć z jednego z wielu dostępnych na rynku poradników żywieniowych. Najlepiej jednak o tym jak smakuje wołowina przekonać się osobiście degustując potrawy przyrządzonego z tego mięsa jak to mieli okazję czynić uczestnicy zorganizowanego przez Pomorską Izbę Rolniczą 14 października br w Chmielnie, powiat kartuski Pikniku Mięsnego . Głównym bowiem celem tej imprezy była promocja wyrobów mięsnych, wędlin i przetworów przyrządzonych na bazie wołowiny.
Podczas Pikniku odbyła się więc wspomniana już degustacja wyrobów z mięsa wołowego, przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich oraz Gospodarstwa Rolne. Uczestnicy Pikniku poza posmakowaniem doskonałych kulinariów mogli też zaopatrzyć się w przygotowane przez PIR ulotki i broszury informujące o wartościach żywieniowych mięsa wołowego oraz posłuchać występów zespołów ludowych czy uczestniczyć w zorganizowanych z myślą zarówno o dzieciach jak i dorosłych ciekawych konkursach i zabawach. Dodatkową atrakcja imprezy był turniej tenisa stołowego o puchar prezesa PIR
Nagrodę Grand Prix za najlepszą potrawę z wołowiny ”tatar” zdobyły Mściszewiczanki. Natomiast publiczność najbardziej rozbawiła scenka kabaretowa przygotowana przez Koło Gospodyń Wiejskich ze Skowarcza. Najpiękniejsze zaś kulinarne stoisko przygotowało Stowarzyszenie Kobiet Niezależnych z Chmielna.
- Wołowina jest mięsem wyjątkowym - ma wysokie walory odżywcze – daje konsumentowi dużo białka i energii, nie tucząc go jednocześnie, gdyż zawiera mało tłuszczu. Jest źródłem dobrze przyswajalnego żelaza, miedzi oraz przeciwutleniaczy ważnych w profilaktyce nowotworowej. Jest też odporna na praktyki „poprawiania” towaru przed sprzedażą: nastrzykiwania, nadmiernego solenia czy przyprawiania, to mięso maksymalnie naturalne, o wysokich walorach zdrowotnych i odżywczych – informuje zachęcając do spożywania tego gatunku mięsa Jerzy Wierzbicki, prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego.