Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Smacznie i zdrowo

30 października 2012
Walory zdrowotne mięsa wołowego wiążą się z jego wysoka wartością odżywczą , o której decyduje zawartość białka, tłuszczów, witamin i składników mineralnych oraz związków bioaktywnych . Tyle możemy się dowiedzieć z jednego z wielu dostępnych na rynku poradników żywieniowych. Najlepiej jednak o tym jak smakuje wołowina przekonać się osobiście degustując potrawy przyrządzonego z tego mięsa jak to mieli okazję czynić uczestnicy zorganizowanego przez Pomorską Izbę Rolniczą 14 października br w Chmielnie, powiat kartuski  Pikniku Mięsnego . Głównym bowiem celem tej  imprezy była promocja wyrobów mięsnych, wędlin i przetworów przyrządzonych  na bazie wołowiny.

 Podczas Pikniku odbyła się więc  wspomniana już degustacja wyrobów z mięsa wołowego, przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich oraz Gospodarstwa Rolne. Uczestnicy Pikniku poza posmakowaniem doskonałych kulinariów mogli też zaopatrzyć się w przygotowane przez PIR ulotki i broszury  informujące o wartościach żywieniowych mięsa wołowego oraz  posłuchać występów zespołów ludowych czy uczestniczyć w zorganizowanych z myślą zarówno o dzieciach jak i dorosłych ciekawych konkursach i zabawach. Dodatkową atrakcja imprezy był turniej tenisa stołowego  o puchar prezesa PIR

Nagrodę Grand Prix za najlepszą potrawę z wołowiny ”tatar” zdobyły Mściszewiczanki. Natomiast publiczność   najbardziej rozbawiła scenka kabaretowa  przygotowana przez Koło Gospodyń Wiejskich ze Skowarcza. Najpiękniejsze zaś kulinarne stoisko  przygotowało Stowarzyszenie Kobiet Niezależnych z Chmielna.

- Wołowina jest mięsem wyjątkowym - ma wysokie walory odżywcze – daje konsumentowi dużo białka i energii, nie tucząc go jednocześnie, gdyż zawiera mało tłuszczu. Jest źródłem dobrze przyswajalnego żelaza, miedzi oraz przeciwutleniaczy ważnych w profilaktyce nowotworowej. Jest też  odporna na praktyki „poprawiania” towaru przed sprzedażą: nastrzykiwania, nadmiernego solenia czy przyprawiania, to mięso maksymalnie naturalne, o wysokich walorach zdrowotnych i odżywczych – informuje zachęcając do spożywania tego gatunku mięsa Jerzy Wierzbicki, prezes  Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego.

 


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę