MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Smacznie i zdrowo

30 października 2012
Walory zdrowotne mięsa wołowego wiążą się z jego wysoka wartością odżywczą , o której decyduje zawartość białka, tłuszczów, witamin i składników mineralnych oraz związków bioaktywnych . Tyle możemy się dowiedzieć z jednego z wielu dostępnych na rynku poradników żywieniowych. Najlepiej jednak o tym jak smakuje wołowina przekonać się osobiście degustując potrawy przyrządzonego z tego mięsa jak to mieli okazję czynić uczestnicy zorganizowanego przez Pomorską Izbę Rolniczą 14 października br w Chmielnie, powiat kartuski  Pikniku Mięsnego . Głównym bowiem celem tej  imprezy była promocja wyrobów mięsnych, wędlin i przetworów przyrządzonych  na bazie wołowiny.

 Podczas Pikniku odbyła się więc  wspomniana już degustacja wyrobów z mięsa wołowego, przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich oraz Gospodarstwa Rolne. Uczestnicy Pikniku poza posmakowaniem doskonałych kulinariów mogli też zaopatrzyć się w przygotowane przez PIR ulotki i broszury  informujące o wartościach żywieniowych mięsa wołowego oraz  posłuchać występów zespołów ludowych czy uczestniczyć w zorganizowanych z myślą zarówno o dzieciach jak i dorosłych ciekawych konkursach i zabawach. Dodatkową atrakcja imprezy był turniej tenisa stołowego  o puchar prezesa PIR

Nagrodę Grand Prix za najlepszą potrawę z wołowiny ”tatar” zdobyły Mściszewiczanki. Natomiast publiczność   najbardziej rozbawiła scenka kabaretowa  przygotowana przez Koło Gospodyń Wiejskich ze Skowarcza. Najpiękniejsze zaś kulinarne stoisko  przygotowało Stowarzyszenie Kobiet Niezależnych z Chmielna.

- Wołowina jest mięsem wyjątkowym - ma wysokie walory odżywcze – daje konsumentowi dużo białka i energii, nie tucząc go jednocześnie, gdyż zawiera mało tłuszczu. Jest źródłem dobrze przyswajalnego żelaza, miedzi oraz przeciwutleniaczy ważnych w profilaktyce nowotworowej. Jest też  odporna na praktyki „poprawiania” towaru przed sprzedażą: nastrzykiwania, nadmiernego solenia czy przyprawiania, to mięso maksymalnie naturalne, o wysokich walorach zdrowotnych i odżywczych – informuje zachęcając do spożywania tego gatunku mięsa Jerzy Wierzbicki, prezes  Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego.

 


POWIĄZANE

W ostatnich latach przemysł rozrywkowy w Polsce przechodzi dynamiczne zmiany. Dz...

W dzisiejszym świecie, w którym technologia jest nieodłącznym elementem życia co...

W dzisiejszym świecie zmiany w gospodarce zachodzą w zastraszającym tempie. Prze...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę