Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Słaba opłacalność trzody

3 grudnia 2015
Bank Gospodarki Żywnościowej podał, że na rynku trzody chlewnej pod koniec 2012 r. na skutek zwiększonej podaży mięsa na rynku krajowym i unijnym, jak również czynników sezonowych, ceny skupu wykazywały tendencje spadkowe.
Według danych podanych przez MRiRW od drugiego tygodnia października 2012 r. do ostatniego tygodnia stycznia (21-27.01.2013), kiedy to odnotowano najniższą cenę żywca wieprzowego, 5,04 zł/kg, ceny obniżyły się łącznie o 1,04 zl/kg. Od tego okresu do tygodnia 15-21.04.2013 ceny stopniowo wzrosły o 0,29 zł/kg i w przedostatnim tygodniu kwietnia osiągnęły poziom 5,33 zł/kg. W tym samym okresie cena mieszanki paszowej dla trzody utrzymywała się na relatywnie stałym poziomie ok. 1376 zł/tonę, co w rezultacie przełożyło się na niski poziom rentowności produkcji trzody.
Współczynnik określający rentowność produkcji trzody, który przy normalnej sytuacji na rynku wynosi ok. 4,3 kg paszy za 1 kg żywca, wyniósł w I kwartale 2013 r. 3,8. Pokazuje to zdecydowanie niekorzystną sytuację dla producentów trzody na rynku.



POWIĄZANE

Producenci żywności zyskują teraz dostęp do narzędzia, które maksymalizuje wydaj...

Produkcja cukru w Republice Południowej Afryki w sezonie 2024/25 ma spaść o 3 pr...

Węgry sprawują prezydencję w Radzie do grudnia 2024 r. włącznie a tekst ten będz...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę