Jak podał ,,Puls Biznesu'', sieć lokali z polską szarlotką w Azji - to plan Antoniego Roszczuka z Europa Corporation. W kwietniu przyszłego roku chce otworzyć w Hongkongu centrum polskich jabłek i jabłkowych smakołyków. Na portalu Polakpotrafi. pl ruszyła właśnie społecznościowa zbiórka pieniędzy na ten cel.
Plan maksimum to zebranie 225 tys. zł. Za tę kwotę w kwietniu 2015 r. powstanie gigantyczna szarlotka, którą będą częstowani wszyscy przechodzący przez jeden z placów w Hongkongu (nazywany w ten dzień Placem Polskiej Szarlotki). Otwarty zostanie też lokal z polskimi jabłkami i produktami na bazie jabłek. Potem mają powstawać kolejne w systemie franczyzy.
Plan minimum to 49 tys. zł, które mają wystarczyć na samą szarlotkę dla spacerowiczów, ale też dzięki wywołaniu zainteresowania w mediach zachęcić potencjalnych inwestorów do współpracy. Ofiarodawcy od 55 zł w górę mają stać się członkami "szarlotkowej" spółdzielni z prawem do udziału w jej zyskach.
Powołując się na dane Euromonitora i Invest HK, podaje, że prognoza na 2015 r. sprzedaży ciast luzem w Chinach to 17,6 mln ton, a w samym Hongkongu 289 tys. ton, co oznacza ponad 20-procentowy wzrost rok do roku. Antoni Roszczuk twierdzi, że dzięki 32-letniej aktywności biznesowej w Chinach i Hongkongu wie, do kogo i jak dotrzeć