Sery produkowane przez Mlekovitę – najlepszą firmę branży mleczarskiej zwyciężyły w XXII Krajowej Ocenie Serów i Mlecznych Nowości Rynkowych. W dniach 8 – 11 maja 2007 r. w Białymstoku, w Hotelu Gołębiewski odbyła się XXII Krajowa Ocena Serów i Mlecznych Nowości Rynkowych pod honorowym patronatem Wiceprezesa Rady Ministrów Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W tym prestiżowym wydarzeniu uczestniczyła także MLEKOVITA. Firma uhonorowana została aż trzema medalami za zajęcie zaszczytnego I – go miejsca za Ser Sokół, Serek homogenizowany Darek stracciatella oraz Ser topiony z pieczarkami.
Według niezależnych badań przeprowadzonych przez SPARKS POLSKA Sp. z o.o. sery firmy MLEKOVITA są najpopularniejszymi kupowanymi przez konsumentów i posiadają największy udział rynkowy wśród wszystkich producentów. Wyróżniony Ser „Sokół” jest ekskluzywnym serem typu szwajcarskiego i odznaczony został certyfikatem „Polski Produkt Światowy”. Natomiast nagrodzony Serek homogenizowany Darek jest sztandarowym produktem firmy MLEKOVITA w zakresie twarożków smakowych, a doceniony Ser topiony z pieczarkami posiada niepowtarzalne walory smakowe osiągnięte dzięki dodatkom świeżych, najwyższej jakości pieczarek.
Na otrzymanym medalu widnieje podobizna zmarłego w 2006 r. prof. dr hab. Kazimierza Kornackiego, co jest wyrazem uznania za dokonania tego naukowca dla branży mleczarskiej.
Podczas XXII Krajowej Oceny Serów i Mlecznych Nowości Rynkowych wybrano najlepsze sery i produkty wytwarzane na bazie mleka. Zaprezentowanych zostało 110 wyrobów z około 30 największych i najlepszych zakładów mleczarskich w Polsce.