Tym razem, za Naszym Dziennikiem, proponujemy naszym Czytelnikom porcję wiosennych sałatek. Wiosna to bowiem czas, kiedy zaczynamy się inaczej odżywiać. Lekką, dietetyczną kuchnię zapewnią nam sałatki - pełne witamin i kuszące smakiem pierwszych nowalijek.
Sałatka z cykorii
Składniki:
3 zielone jabłka, 2 cykorie, 20 dag żółtego sera, 10 dag łuskanych orzechów włoskich, 10 rzodkiewek, pół szklanki śmietany, sok z 2 cytryn, 3 łyżeczki posiekanego koperku, sól, pieprz, świeża bazylia
Wykonanie:
Z jabłek wydrążyć łyżką paryską kulki i skropić sokiem. Cykorie, rzodkiewki i ser drobno pokroić. Śmietanę wymieszać z pozostałym sokiem z cytryny, doprawić. Składniki wymieszać z sosem.
Sałatka nicejska
Składniki:
Puszka tuńczyka, pół puszki czerwonej fasoli, jajko, czerwona cebula, 4 liście sałaty, pół ogórka, pół żółtej papryki, pół pomidora
Sos winegret: szklanka wody, sok z połowy cytryny, 2 ząbki czosnku, 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki posiekanego koperku, łyżeczka octu winnego
Wykonanie:
Ogórek pokroić w plastry, pomidor w cząstki, paprykę w kostkę i cebulę w krążki. Jajko ugotować na twardo, ostudzić, pokroić. Tuńczyka i fasolę osączyć. Składniki ułożyć na sałacie. Polać sosem.
Sos winegret: czosnek rozetrzeć, wymieszać z pozostałymi składnikami.
Sałatka grecka
Składniki:
4 liście sałaty, pomidor, oliwki, czerwona cebula, pół żółtej papryki, pół ogórka, 10 dag sera feta, sól, pieprz
Sos czosnkowy: 25 dag majonezu, 10 dag śmietany (18-procentowej), 3 ząbki czosnku, pęczek koperku
Wykonanie:
Ogórek, paprykę i ser pokroić w kostkę, pomidor w cząstki. Cebulę obrać, pokroić w krążki. Warzywa wymieszać, wyłożyć na sałatę, polać sosem.
Sos czosnkowy: majonez połączyć ze śmietaną, roztartym czosnkiem i koperkiem.