FAMMU/FAPA podaje, że w sezonie 2011/2012 przerób rzepaku w Unii zmniejszy się o około 1 mln ton do 21,5 mln ton. Natomiast globalna podaż rzepaku będzie najniższa od 3 lat.
Od początku bieżącego sezonu tj. w okresie czerwiec/grudzień 2011 przerób ten spadł o 0,5 mln ton, a największe redukcje odnotowano we Francji oraz Niemczech. Od początku bieżącego roku obserwuje się ograniczanie poziomu tłoczenia ze względu na pogorszenie opłacalności wynikające z wysokiego poziomu cen surowca.
Tymczasem w sezonie 2011/2012 globalna podaż rzepaku będzie najniższa od 3 lat i osiągnie tylko 66,2 mln ton. Na taką sytuację wpłyną spadek zapasów początkowych do około 6,4 mln ton wraz ze spadkiem produkcji z 60,7 mln ton do 59,8 mln ton. Jednak wysoki popyt na rzepak spowoduje wysokie spożycie dzięki zużywaniu zapasów, które pod koniec sezonu powinny się zmniejszyć do jedynie 5,2 mln ton wobec 6,4 mln ton rok wcześniej. Najprawdopodobniej światowy przerób zmniejszy się o 0,6 mln ton do 58,3 mln ton.