Ptak_Waw_CTR_2024

Rzepak w Polsce drożeje

14 lutego 2015
Bank Gospodarki Żywnościowej podał, że od listopada 2014 r. ceny rzepaku na krajowym rynku wykazywały tendencje wzrostowe. W styczniu br. średniomiesięczna cena netto tego surowca przekroczyła 1500 zł/t (dane Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi), osiągając poziom najwyższy od początku bieżącego sezonu 2014/15.
W stosunku do lipca i sierpnia 2014 r., gdy ma miejsce kumulacja skupu rzepaku, rzepak podrożał odpowiednio o 13 proc. i 11 proc.

Co więcej, styczeń był pierwszym miesiącem w bieżącym sezonie, w którym ceny rzepaku były nieznacznie wyższe niż w tym samym okresie w sezonie poprzednim (mniej niż o 1 proc.).



POWIĄZANE

W lipcu 2024 r. nadwyżka w handlu produktami rolno-spożywczymi UE wzrosła o +8% ...

Resort rolnictwa poinformował Krajową Radę Izb Rolniczych w odpowiedzi na wystąp...

Zrównoważenie rolnictwa nie oznacza mniejszej produkcji i droższej żywności, ani...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę