Według danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, ceny cebuli białej na poszczególnych rynkach hurtowych w pierwszym tygodniu listopada (6-8.11) kształtowały się na poziomie zbliżonym do tego sprzed miesiąca i sprzed roku - podał Bank Gospodarki Żywnościowej.
Patrząc jednak na oczekiwany spadek zbiorów cebuli w stosunku do 2011 roku (10,1 proc. - GUS), brak tendencji we wzroście może dziwić. Dla porównania ceny cebuli w krajowym skupie do konsumpcji bezpośredniej w analogicznym okresie zanotowały wzrost o blisko 45 proc.
Ceny cebuli na rynkach hurtowych charakteryzowały się jednak dość dużym zróżnicowaniem w zależności od regionu. Najtaniej cebula biała oferowana była w Broniszach, gdzie jej ceny wynosiły 0,40-0,60 zł/kg (min-max), najdrożej natomiast w Poznaniu i Rzeszowie - odpowiednio 0,80-1,00 i 0,80-1,20 zł/kg.
Podobnie jak ceny cebuli, również na praktycznie niezmiennym poziomie na przestrzeni minionego miesiąca utrzymywały się ceny marchwi. Oferowane były one w cenach od 0,50-0,70 zł/kg (Bronisze) do 0,80-1,20 (Łódź), będąc w przypadku większości rynków wyższe niż przed rokiem.
Wyraźniejszym wzrostem, w porównaniu do pierwszej dekady listopada 2011 roku, charakteryzowały się natomiast ceny kapusty białej, które zwiększyły się - w zależności od rynku hurtowego - o 0,05-0,30 zł/kg, także charakteryzując się względną stabilnością w okresie ostatnich tygodni.
Na rynkach hurtowych w ostatnim miesiącu można było zauważyć wzrosty cen ogórków i pomidorów, spowodowane zmniejszającą się ich podażą w kraju. Dynamika tych wzrostów była jednak dużo słabsza niż w roku poprzednim. Obecnie ceny ogórków krótkich są o 0,80-1,60 zł/kg a pomidorów o nawet 1,70 zł/kg niższe niż w tym samym okresie w roku poprzednim, choć przez zdecydowaną większość sezonu przewyższały poziom z 2011 roku. Jedną z przyczyn może być zwiększająca się podaż ogórków i pomidorów z importu, które oferowane są w stosunkowo konkurencyjnych cenach, do tych produkowanych w Polsce. Dla przykładu cena ogórków długich w Broniszach 8 listopada br. wynosiła 4,22-4,88 zł/kg podczas, gdy krajowe ogórki kosztowały 5,00-5,75 zł/kg.
8989141
1