Bank Gospodarki Żywnościowej podaje, że według najnowszego raportu wydanego przez Datamonitor wartość rynku przetworów mleczarskich w Chinach w 2010 r. sięgnęła 17,7 mld USD (12,3 mld EUR), tj. wzrosła o prawie 10 proc. wobec 2009 roku. Największy udział w przychodach ze sprzedaży miał sektor mleka pitnego (około 50 proc., tj. 8,9 mld USD). Coraz większego znaczenia nabiera także produkcja jogurtów - wartość tego rynku w 2010 r. była szacowana na 6,9 mld USD.
Oprócz szybkiego wzrostu, sektor mleczarski w Państwie Środka charakteryzuje się też stosunkowo dużą innowacyjnością. W ubiegłym roku na rynek wprowadzono około 600 nowych produktów, co oznacza przyrost o ponad 14% w relacji rocznej. Więcej nowości "`mlecznych"' pojawiło się jedynie w Stanach Zjednoczonych.
Wśród nowo oferowanych artykułów mleczarskich przeważało mleko w różnych wariantach smakowych oraz z dodatkami funkcjonalnymi a następnie jogurty.