biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Rybne smaki Kociewia

3 grudnia 2015
Od 2010 roku zawsze w pierwszą sobotę października w Subkowach w powiecie tczewskim na Pomorzu Kociewskie Forum Kobiet organizuje Sympozjum Kulinarne ,,O jeściu na Kociewiu . Impreza promująca walory i tradycje kociewskiej kuchni z roku na rok cieszy się coraz większym zainteresowaniem .

       
       


Wzrasta nie tylko liczna gości , ale również osób przyrządzających potrawy. W tym roku na stołach dominowały ryby. I kto zdecydował się w sobotnie przedpołudnie 5 października odwiedzić dom Kultury w Subkowach na pewno nie żałował swojej decyzji.  
Można było nie tylko spróbować przyrządzonych na różne sposoby ryb , ale również wysłuchać interesujących prelekcji na temat ich wartości dietetycznych i spożywczych.

 Ta swoista rybna uczta okraszona była występami Kociewskiego Zespołu Regionalnego ,,Burczybas’’, żeńskiego kabaretu z Podlasia – Babeczki Podlaskie ‘’ i dzieci ze szkoły podstawowej w Brzuścach , które specjalnie na tę okazję przygotowały inscenizacje wierszy Brzechwy o rybach. Podczas imprezy wręczana została  też  statuetka „Hit Sympozjum Kulinarnego” za najciekawszą potrawę.

 Było  jak to się zwyczajowo mówi – na co popatrzeć i co zjeść. W tym dniu na pewno nikt głodny z Domu Kultury w subko0wach nie wyjechał. Duża w tym zasługa Krystyny Gierszewskiej, prezesa Kociewskiego Forum Kobiet – pomysłodawczymi tego kulinarnego wydarzenia.



POWIĄZANE

Aleksandra Bednarek, sommelierka chleba, z wizytą w Polsce   Wielowymiarowa wizy...

W dzisiejszym świecie, gdzie tempo życia często utrudnia utrzymanie zdrowych naw...

Waszyngton, 12 sierpnia 2025 r. – Amerykański sekretarz rolnictwa Brooke L. Roll...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę