A_BIO_AGRO_950

Ryba - pogoda dla bogaczy

13 października 2011
Ryb jemy mało, a będziemy jedli jeszcze mniej. Krajowi producenci zapowiadają podwyżki, choć ceny są już wysokie. Do końca roku wyroby rybne zdrożeją od kilku do kilkunastu procent - stwierdza "Gazeta Polska Codziennie".

Podczas gdy Niemiec zjada 2 kg ryb miesięcznie, Hiszpan ponad 3 kg, a Japończyk ponad 4 kg, Polacy ograniczają się do pół kilograma. Na razie nie ma szans na zmianę naszego menu, bo ryby są drogie i będą jeszcze droższe.

Z uwagi na rosnące zapotrzebowaniem na rynku światowym, ceny filetów rybnych, ryb świeżych i mrożonych wzrosły w ostatnich miesiącach nawet o 80-100 proc. Ponadto nasz sektor rybny niewiele zarabia - w pierwszym półroczu 2011 r. zysk netto wyniósł zaledwie 9 mln zł, wobec 66 mln zł rok wcześniej.

W związku z tym krajowi producenci zapowiadają, że także muszą podnosić ceny. Do końca roku ich wyroby mogą zdrożeć do kilkunastu procent.



POWIĄZANE

Czy wiesz, że istotą bezstresowego i owocnego sezonu żniw może być planowanie za...

Osiem największych organizacji zrzeszających krajowych producentów zwierzęcych w...

Złudzenie solidarności. Prawo europejskie stanowione w interesie najsilniejszych...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę