Biogaz_III Forum 2025

Rośnie eksport polskiego drobiu

3 grudnia 2015
Bank Gospodarki Żywnościowej poinformował, że polscy producenci i eksporterzy drobiu skutecznie zwiększają sprzedaż mięsa drobiowego za granicą. Wskazują na to dane MF (za MRiRW), według których w okresie pierwszych czerech miesięcy br. eksport nieprzetworzonego mięsa drobiowego był o 15 proc. wyższy w skali roku i wyniósł 215,6 tys. t. Warto zwrócić uwagę, że dynamika ta jest zdecydowanie wyższa niż w całym roku poprzednim.
Niemniej, obecnie obserwujemy zmianę rynków napędzających wzrost sprzedaży. Co ciekawe, w roku poprzednim najwyższa dynamika wzrostu eksportu była odnotowywana dla krajów pozaunijnych (ok. 21 proc. w okresie 2013/2012). Z kolei, obecnie to głównie rynki UE, w tym Niemcy oraz Republika Czeska, generują największy wzrost zamówień na polski drób. Jak wynika z danych Eurostat w okresie pierwszych czterech miesięcy br. wywóz nieprzetworzonego mięsa drobiowego do UE był o 16 proc. wyższy niż przed rokiem. Co więcej, ok. 82 proc. wolumenu sprzedaży jest kierowana na rynek UE. Z kolei dynamika sprzedaży nieprzetworzonego mięsa drobiowego na rynki trzecie w analizowanym okresie wyhamowała do 8 proc. w skali roku. Nastąpiło to ze względu na znacznie mniejsze zamówienia do krajów na wschodzie Europy (w tym do Rosji, Białorusi, na Ukrainę).


POWIĄZANE

Zasuszenie to nie wakacje od pracy utwierdzonej w komórkach nabłonka wymienia; t...

Krajowa Rada Izb Rolniczych ostro reaguje na działania KOWR: domaga się wstrzyma...

Strategiczne partnerstwo Uzbekistanu i Grupy X5 – nowa era w eksporcie produktów...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę