Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Rośnie eksport polskiego drobiu

3 grudnia 2015
Bank Gospodarki Żywnościowej poinformował, że polscy producenci i eksporterzy drobiu skutecznie zwiększają sprzedaż mięsa drobiowego za granicą. Wskazują na to dane MF (za MRiRW), według których w okresie pierwszych czerech miesięcy br. eksport nieprzetworzonego mięsa drobiowego był o 15 proc. wyższy w skali roku i wyniósł 215,6 tys. t. Warto zwrócić uwagę, że dynamika ta jest zdecydowanie wyższa niż w całym roku poprzednim.
Niemniej, obecnie obserwujemy zmianę rynków napędzających wzrost sprzedaży. Co ciekawe, w roku poprzednim najwyższa dynamika wzrostu eksportu była odnotowywana dla krajów pozaunijnych (ok. 21 proc. w okresie 2013/2012). Z kolei, obecnie to głównie rynki UE, w tym Niemcy oraz Republika Czeska, generują największy wzrost zamówień na polski drób. Jak wynika z danych Eurostat w okresie pierwszych czterech miesięcy br. wywóz nieprzetworzonego mięsa drobiowego do UE był o 16 proc. wyższy niż przed rokiem. Co więcej, ok. 82 proc. wolumenu sprzedaży jest kierowana na rynek UE. Z kolei dynamika sprzedaży nieprzetworzonego mięsa drobiowego na rynki trzecie w analizowanym okresie wyhamowała do 8 proc. w skali roku. Nastąpiło to ze względu na znacznie mniejsze zamówienia do krajów na wschodzie Europy (w tym do Rosji, Białorusi, na Ukrainę).


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę