Jak wynika z cotygodniowej analizy Agencji Rynku Rolnego, nadal rosły ceny mięsa.
Wzrost popytu wynikający z realizacji zakupów mięsa wieprzowego w ramach mechanizmu dopłat do prywatnego przechowywania sprzyja wzrostowi cen skupu trzody chlewnej. Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 28.02-06.03. 2011 r. dostawcy żywca wieprzowego otrzymywali przeciętnie 4,13 zł/kg. Było to o 1,4 proc. więcej niż w poprzednim tygodniu, o 11 proc. więcej niż przed miesiącem oraz o 9 proc. więcej niż przed rokiem.
W dniach 28.02-06.03.2011 r. za 1 kg żywca wołowego dostawcy otrzymywali przeciętnie 5,23 zł, tj. o 1,2 proc. więcej niż tydzień wcześniej, o 3 proc. więcej niż przed miesiącem i o 16 proc. więcej niż przed rokiem.
Od początku 2011 r. wzrostową tendencję wykazują ceny skupu kurcząt brojlerów. W analizowanym okresie żywiec ten skupowano w kraju średnio po 3,73 zł/kg, tj. po cenie o 2,3 proc. wyższej niż w poprzednim tygodniu i o 14 proc. wyższej niż przed miesiącem. Za indyki płacono przeciętnie 5,06 zł/kg wobec 5,07 zł/kg w poprzednim tygodniu i 5,01 zł/kg przed miesiącem. W odniesieniu do cen sprzed roku kurczęta były droższe o 25 proc., a indyki o 17 proc.