Wydział Ogrodnictwa, Biotechnologii i Architektury Krajobrazu Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie rozpoczął rekrutację na studia podyplomowe
„Rośliny i surowce roślinne dla zdrowia – jakość i wykorzystanie”. Nabór na studia trwać będzie do końca września b.r.
Jak informuje SGGW studia te kierowane są do osób pragnących pogłębić wiedzę na tematy związane z wykorzystaniem roślin leczniczych, przyprawowych i warzywnych o wysokiej aktywności biologicznej w profilaktyce zdrowotnej, a także pragnących nabyć umiejętności oceny jakości surowców pochodzenia roślinnego.
Program studiów uwzględnia tematykę kursu z zakresu towaroznawstwa zielarskiego wymaganą do uzyskania kwalifikacji niezbędnych do prowadzenia sklepów zielarsko-medycznych, zgodnie z rozporządzeniem Min. Zdrowia z dn. 2 lutego 2009 r. Kandydaci powinni legitymować się dyplomem ukończenia studiów wyższych (licencjat, inżynier lub magister) dowolnego kierunku. Studia będą trwały od października 2013 do czerwca 2014, a zajęcia odbywać się będą w soboty-niedziele w cyklu 12 zjazdów.
Absolwenci uzyskają dyplom ukończenia studiów podyplomowych. Uzyskanie wiedzy w zakresie wykorzystania produktów roślinnych zwiększy szansę na rynku pracy w uzyskaniu zatrudnienia w placówkach zajmujących się oceną jakości żywności, kontrolą bezpieczeństwa żywności. Studia mogą także zainteresować osoby pragnące założyć własną firmę zajmującą się produkcją, przechowywaniem, obrotem i przetwórstwem surowców roślinnych - tzw. "zdrowej żywności".