Jak podaje FAMMU/FAPA, dane Amerykańskiej Federacji Eksporterów Mięsa wskazują, że w marcu br. eksport wieprzowiny z USA był rekordowo wysoki, sięgając 217 tys. ton i 553,6 mln USD, co oznacza wzrost o 31 proc. pod względem wolumenu i o 40 proc. pod względem wartości w porównaniu z marcem 2010 r..
W pierwszym kwartale br. eksport wieprzowiny stanowił niemal 27 proc. całkowitej produkcji w USA, wolumen wysyłek był o 98 proc. wyższy niż przed rokiem, a ich wartość o 25 proc. wyższa sięgając 50,79 USD w przeliczeniu na sztukę żywca.
Rekordowy poziom eksportu to m.in. zasługa obniżenia wartości dolara amerykańskiego oraz wzmożonego zapotrzebowania ze strony kluczowych rynków - Japonii, Korei Płd i Chin. Największy wzrost wysyłek zanotowano na rynek południowokoreański - w pierwszym kwartale br. wzrost o 212 proc. w skali roku do 73,9 tys. ton o wartości 175,9 mln USD.