Przyznano certyfikaty jakości na wędliny regionalne
5 stycznia 2016
Osiemnastu wielkopolskich producentów uzyskało certyfikaty jakości na wyrób regionalnych wędlin. Certyfikacja Jakości Tradycyjnych Wielkopolskich Wędlin ma pomóc w promowaniu lokalnych wyrobów zwykle trafiających na wielkanocne stoły.
Zakłady wędliniarskie startowały w pięciu kategoriach: kiełbasa biała parzona wielkopolska, szynka rolka wielkopolska, wędzonka krotoszyńska, kiełbasa polska wędzona, szynka ogonówka˙i polędwica wędzona.
Jak poinformowała w czwartek Marzena Rutkowska-Kalisz, rzeczniczka prasowa Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej w Poznaniu, produkty oceniane były˙ przez kapitułę, złożoną z doświadczonych producentów wędlin i ludzi nauki oraz˙ kapitułę˙ konsumencką. "Certyfikacja z roku na rok cieszy się coraz większym prestiżem nie tylko w branży, przybywa nam klientów świadomych tego ,że warto kupować wyroby o potwierdzonej , najwyższej jakości. Zależy nam na tym, aby przy dbałości o zachowanie starych receptur nie zabrakło dbałości o konsumentów" - powiedziała Rutkowska-Kalisz.
Jak powiedział przewodniczący jury, prof. Włodzimierz Dolata, konsumenci decydujący się na zakup regionalnych, certyfikowanych wędlin, mają gwarancję wysokiej jakości produktów o smaku i zapachu wyraźnie różnym od powszechnie dostępnych tzw. wędlin wysokowydajnych. "Wędliny takie (certyfikowane) nie mają żadnych dodatków oprócz mięsa, tłuszczu, przypraw i soli. Mają mniejszą zawartość wody, są więc biologicznie bardziej wartościowe. W takich wędlinach czuć smak mięsa i naturalnych przypraw" - powiedział. Jak dodał, producenci wędlin tradycyjnych coraz bardziej dbają o jakość swoich produktów, co odzwierciedlały wyniki certyfikacji - w porównaniu z poprzednimi latami mniej wędlin zostało w tym roku odrzuconych przez oceniających. Przedstawiciele zakładów produkcyjnych otrzymają certyfikaty w piątek.