biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Przyznano certyfikaty jakości na wędliny regionalne

5 stycznia 2016
Osiemnastu wielkopolskich producentów uzyskało certyfikaty jakości na wyrób regionalnych wędlin. Certyfikacja Jakości Tradycyjnych Wielkopolskich Wędlin ma pomóc w promowaniu lokalnych wyrobów zwykle trafiających na wielkanocne stoły.
Zakłady wędliniarskie startowały w pięciu kategoriach: kiełbasa biała parzona wielkopolska, szynka rolka wielkopolska, wędzonka krotoszyńska, kiełbasa polska wędzona, szynka ogonówka˙i polędwica wędzona.

Jak poinformowała w czwartek Marzena Rutkowska-Kalisz, rzeczniczka prasowa Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej w Poznaniu, produkty oceniane były˙ przez kapitułę, złożoną z doświadczonych producentów wędlin i ludzi nauki oraz˙ kapitułę˙ konsumencką. "Certyfikacja z roku na rok cieszy się coraz większym prestiżem nie tylko w branży, przybywa nam klientów świadomych tego ,że warto kupować wyroby o potwierdzonej , najwyższej jakości. Zależy nam na tym, aby przy dbałości o zachowanie starych receptur nie zabrakło dbałości o konsumentów" - powiedziała Rutkowska-Kalisz.

Jak powiedział przewodniczący jury, prof. Włodzimierz Dolata, konsumenci decydujący się na zakup regionalnych, certyfikowanych wędlin, mają gwarancję wysokiej jakości produktów o smaku i zapachu wyraźnie różnym od powszechnie dostępnych tzw. wędlin wysokowydajnych. "Wędliny takie (certyfikowane) nie mają żadnych dodatków oprócz mięsa, tłuszczu, przypraw i soli. Mają mniejszą zawartość wody, są więc biologicznie bardziej wartościowe. W takich wędlinach czuć smak mięsa i naturalnych przypraw" - powiedział. Jak dodał, producenci wędlin tradycyjnych coraz bardziej dbają o jakość swoich produktów, co odzwierciedlały wyniki certyfikacji - w porównaniu z poprzednimi latami mniej wędlin zostało w tym roku odrzuconych przez oceniających. Przedstawiciele zakładów produkcyjnych otrzymają certyfikaty w piątek.


POWIĄZANE

W polskiej polityce wiejskiej i społecznej wrze coraz mocniej. Do redakcji ppr.p...

To, co wydarzyło się 15 sierpnia w województwie opolskim, wstrząsnęło środowiski...

Wśród najpopularniejszych gatunków lipca Kantar Polska wymienia pomidory, ziemni...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę