Przysmak z Indii w naszych cukierniach od czerwca 2010
1 lipca 2009
Są produkty spożywcze które jak dotąd nigdy nie gościły na polskich stołach ani nie były sprzedawane w naszych sklepach z produktami egzotycznymi. Do takich produktów z pewnością można zaliczyć khurchan (wymowa: czurchan) wytwarzany w centralnym stanie Indii, Delhi. Jednym z najbardziej biegłych producentów czurchanu jest Rahul Verma który swoją fabrykę tego indyjskiego przysmaku założył na przedmieściach Delhi.
Czurchan jest wytwarzany na bazie mleka kremowego które w procesie długiego gotowania tworzy wierzchnią warstwę gęstej śmietany tzw. malai. Śmietana ta jest zbierana aż mleko zniknie z naczynia. Następnie malai jest nakładana do specjalnego naczynia tzw. wok gdzie po stwardnieniu jest posypywana cukrem. Czurhan jest traktowany w Indiach jako niezwykły przysmak co podkreśla jeszcze fakt, że był już prezentem od premiera Indii dla byłego premier Pakistanu Nawaza Sharifa.
Przysmak ten jest jeszcze nieznany w Europie. Pierwszy pokaz cukierniczy wykonany przez tzw. Halwai ( cukierników) z Indii jest planowany w Niemczech na targach cukierników ProSweets w Kolonii, w lutym 2010. Następnie czurhan ma być promowany na pokazach cukierniczych w Polsce na wiosnę 2010. Możliwa sprzedaż w cukierniach oraz sklepach cukierniczych w Warszawie i Trójmieście od czerwca następnego roku.