Ptak_Waw_CTR_2024
Green Gas Poland

Promocja trzody chlewnej – ,,Między Prosną a Wartą’’

23 lipca 2007
Stowarzyszenie „Między Prosną a Wartą” – Lokalna Grupa Działania, działająca  w woj. łodzkim, w ramach Pilotażowego Programu LEADER+ promuje gospodarstwa zajmujące się hodowlą trzody chlewnej oraz wyroby produkowane z mięsa o wysokich wyróżnikach jakościowych i technologicznych, pochodzącego z tych hodowli.

Stowarzyszenie działa w województwie łódzkim, na obszarze powiatu wieruszowskiego oraz gmin Klonowa i Złoczew w powiecie sieradzkim.
- Obszar ten jest jednym z największych w Polsce skupisk producentów trzody chlewnej. Mimo, że obsada trzody w przeliczeniu na 100 ha jest tu jedna z wyższych w Polsce, nie ma tu olbrzymich, groźnych dla środowiska naturalnego tuczarni przemysłowych. Hodowla oparta jest na rodzinnych fermach ściśle związanych z indywidualnymi gospodarstwami rolnymi, w których uprawa ziemi ma na celu dostarczanie wysokiej jakości pasz naturalnych na potrzeby hodowanych świń. Są to w większości bardzo nowoczesne gospodarstwa wyspecjalizowane w hodowli trzody, gdzie na jeden cykl produkcyjny hoduje się od kilkunastu do ok. 1500 tuczników. Wysoka jakość i warunki hodowli, dbałość o zachowanie czystości środowiska naturalnego oraz stosowanie wysokiej jakości pasz produkowanych z własnych zbóż, wg własnych, często zachowywanych w ścisłej rodzinnej tajemnicy receptur powoduje, że mięso wieprzowe wyprodukowane na tym obszarze jest wysokiej jakości mikrobiologicznej, technologicznej oraz o wysokiej zdrowotności i o wyjątkowych walorach smakowych po przetworzeniu, co jest wyczuwalne nawet przez mniej wytrawnych smakoszy. Jedna z tajemnic sukcesu tkwi w czystym środowisku naturalnym Obszaru Chronionego Krajobrazu doliny  Prosny. Czyste środowisko umożliwia sporządzanie pasz roślinnych, dzięki którym możliwe jest uzyskanie wysokiej jakości mięsa – mówi Ewa Grela, prezes Stowarzyszenia ,,Między Prosną a Wartą”.

Stowarzyszenie postawiło sobie za cel, aby w porozumieniu z hodowcami i przetwórcami normy hodowli ująć w pewne ramy zmierzające do utrzymania i podnoszenia wysokiej jakości uzyskiwanego mięsa wieprzowego, a następnie do produkcji przetworów z tego o wyjątkowych walorach mięsa. Dobrowolne przystąpienie do programu i spełnianie przyjętych norm potwierdzane jest nadaniem gospodarstwu certyfikatu jakości „Między Prosną a Wartą”. Certyfikat ten jest swego rodzaju lokalnym znakiem jakości.

Podobne certyfikaty przyznawane są zakładom przetwórczym dla tych wyrobów, które są wykonane z mięsa pochodzącego z gospodarstw posiadających taki certyfikat lub są lokalną specjalnością charakterystyczną dla obszaru „Między Prosną a Wartą”.  
Stowarzyszenie promuje zarówno gospodarstwa hodowlane jak i zakłady przetwórstwa mięsnego, a ponadto stara się ułatwiać obrót mięsem wieprzowym poprzez organizację wirtualnego magazynu, poprzez który rolnicy mogą sprzedawać tuczniki.




POWIĄZANE

Siedem do dziewięciu na dziesięć nowych kombajnów zamawianych przez farmerów w W...

Już nie odmrożony VAT, lecz susza i jej skutki będą w najbliższych miesiącach je...

Tak dobrych wiadomości jak dziś, e-petrol.pl nie miał od roku - z najnowszego ba...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę